Hagyományápoló rendezvény Muzslyán

Megrendezték a hagyományos Pásztornapot

A múlt szombaton már a kora reggeli órákban kancsikacsattogástól volt hangos a muzslyai nagy utca, ugyanis a muzslyai REMUSZ Hagyományápoló Egyesület szervezésében pásztornapot rendeztek, emlékezve azokra a napokra, amikor a csordás volt az első aki kancsikacsattogásal ébresztette a falu lakosságát, amíg a csordáját a legelőre terelte.
E szombaton, viszont mindez mellett, Dömötör napjára is emlékeztek ezzel a rendezvénnyel, ugyanis Dömötör a kanászok, juhászok, csordások közös ünnepe a számadás napja volt, ekkor számoltak el juhaikkal a gazdáik felé. Ünnepi beszédében ennek a napnak a jelentőségáról szólt Biró István is, majd ezt követően Juhász Attila köztársasági mezőgazdasági államtitkára nyitotta meg a rendezvényt. A muzslyai hagyományápolók immár tizenötödik alkalommal rendezik meg településükön ezt a rendezvényt.
A szép számban megjelent helybelieken kívül a rendezvényen a vendégek is jelen voltak, Magyarittabéről a Búza virág csavargók tánccsoportja mutatkozott be a muzslyaiaknak, de érkeztek vendégek Titelről, Erzsébetlakról, Magyarszentmihályról és Tordáról is. Magyarországról Gyöngösről, Szlovéniából viszont Ptuj város képviselői voltak jelen. Mindannyian ez alkalommal birkapaprikást főztek. A legjobb paprikást a gyöngyösi vendégek készítették el.
Kép és szöveg – Prétz István