U BELOM BLATU JEDNA OKTOBARSKA NEDELjA BILA JE REZERVISANA ZA ODRŽAVANjE MANIFESTACIJE „SLATKI DAN”

Poslastice po receptu staramajki

Cilj je okupljanje klubova i udruženja žena iz Vojvodine, sa željom da se očuvaju kolačarski recepti. Verujem da će naše vredne domaćice podučiti buduće majstorice za slatke đakonije – kaže Milan Nedeljkov.

Nedelja, 6. septembra, posle hladnog jutra, umesto kiše sunce – baš kao da se sve složilo za slatki gastronomski događaj. Kroz zeleni tunel, do Doma kulture stigle su učesnice iz Mužlje, Novog Bečeja, Kisača, Hajdučice, Kikinde, Titela, Aradca, Botoša, Ečke, Rumenke… I sve su se potrudule da slatkišima, i to onima koji se prave po starim receptima, učine radost posetiocima, a da žiri stave na slatke muke.
Slatkiši i sve te zemaljske slatke čarolije nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Pogotovo kada su pripremljene sa mnogo emocija i kolačarskog iskustva – rekao je na otvaranju beloblatske manifestacije „Slatki dan” Milan Nedeljov, direktor seoske osnovne škole čiji su učenici ulepšali događaj poletom, radošću i talentom.

MAJSTORICE SPREMAJU KOLAČE
Možda su kolači poput čizkejka, torti ili mafina na našoj trpezi zamenili one starinske, ali je „Slatki dan” pokazao da kitnikez, damen kapric, štrudle, krofne, šam-rolne i herovke, odolevaju kulinarskoj modi… Posebno kada su spremljene na starinski način.
– U duhu svih dosadašnjih beloblatskih manifestacija i ovaj „Slatki dan” bio je u dobrom i „slatkom” raspoloženju. Neki bi rekli i u još boljem kolačarskom ukusu svih izloženih čarolija slatkih. Cilj je okupljanje klubova i udruženja žena iz cele Vojvodine, sa željom da se očuvaju predački kolačarski recepti. Verujemo da će naše vredne domaćice tome podučiti buduće majstorice za slatke đakonije – kaže Milan Nedeljkov.
Goste i učesnike pozdravili su Anuš Šimon, predsednica Kluba žena i Miroslav Markuš, predsednik Saveta Mesne zajednice Belo Blato. Podršku su dali i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Ministarstvo za lokalnu upravu, lokalna samouprava i sponzori.
– Svi takmičari su došli lepo opremljeni i kada je reč o uređenju štanda i kada je reč o kolačima. Naš cilj jeste da se okupe ljudi iz različitih sredina i da prikažu šta sve znaju da prave. Zato mogu da se vide specijaliteti gotovo svih nacija koje je Vojvodina privila u zagrljaj. Pravilo je da se pronađu kolači koji se spremaju po najstarijem receptu, zatim oni koji su najkreativniji, a ocenjuje se i najlepši štand – objasnila nam je Anuš Šimon.

VAŽNO JE I DRUŽENjE
Ečanke su donele razne slatke čarolije, ali su i lepo uredile štand ručnim radovima i plodovima jeseni.
Danas smo donele štrudle sa makom i sirom, sitne kolače, krofne, medeno srce… Donele smo i malo slanog, pitu sa krompirom, kiflice… Najviše se kupuju krofne i kifle. U prethodne dve godine smo osvojile prvo i drugo mesto na ovom takmičenju – ističe Marica Kričković, predsednica Kluba žena iz Ečke.
Uvek vredne i nasmejane članice Udruženja penzionera Aradac nisu ni ovoga puta propustile da dođu u Belo Blato.
– Pripremile smo naše trutule, breskve, ukiselo sa jabukama i makom, kiflice, lenju pitu… Nama je važno da učestvujemo, a nagrada – ako dođe, dobro je došla. Dobijale smo priznanja, a dolazimo i da se družimo i da nam bude lepo. Kao da smo kod kuće – uz smeh dodaje Radislava Petraš, predsednica Udruženja penzionera.
Među nagrađenima je Smiljana Mraković iz Kikinde koja ima poljoprivredno gazdinstvo za organsku proizvodnju. Na štandu – bogatstvo kolača, ali i zimnice…
– Ovakva manifestacija ne može da se zamisli bez štrudle sa makom i orasima, kiflica… Imamo i kitnikez koji se pravi od dunja i šećera, dugo se kuva, razlije se u kalupe, suši i prava je zimska poslastica. Sada smo ga obogatili i orasima. Ovde smo do sada dobili i drugu nagradu za kitnikez – otkriva nam tajnu ovog starog specijaliteta Smiljana.
Druženje je nastavljeno, uz dobru muziku, ali i čuveni beloblatski ovčji paprikaš…

  • NAGRAĐENI
    Nagrada za najlepši štand pripala je Udruženju žena „Vredne ruke” iz Botoša, a za najlepše rukotvorine nagrađena je Eržebet Gera iz Mužlje. U kategoriji najukusnijih i najlepših kolača prvo mesto osvojila je Smiljana Mraković iz Kikinde za kitnikez od organskih dunja i oraha. Drugo mesto pripalo je Ilonki Vrška iz Belog Blata za rolat sa bundevama i džemom. Treće mesto zaslužila je Anka Lozanov iz Titela za damen kapri. U žiriju u su bile Milena Goda, Marija Herćan, Jarmila Hromčik i Smiljana Nedeljkov.

 

  • I ČIZKEJK U PONUDI
    Štand Natalije Vuković, koja je rodom iz Belog Blata, a udata je u Ečki, razlikovao se od drugih.
    Pre svega, Natalijin stajling: izgledala je kao razigrana torta, a na štandu, uz starinske kiflice i štrudle, i ukusi savremenog poslastičarstva.
    – Najviše se traže štrudle sa makom, ali i čizkejk i torte koje baš deca vole. Krempitu sam odmah prodala. Volim da se takmičim, tu sam sa dragim ljudima, prijateljima i porodicom. Parče čizkejka je 120 dinara, štrudle su 40, rolatići su 25 dinara, imam i kolač sa bundevom – zadovoljna je Natalija.

Milena Bečejac