13. ROLATIJADA U ELEMIRU OKUPILA VREDNE DOMAĆICE KOJE SU POKAZALE SVOJE UMEĆE

„Banatskom fruštuku” iz Stajićeva tri pehara

U ovom delu Vojvodine skoro da nema sela bez manifestacije posvećene nekoj slanoj ili slatkoj đakoniji. Udruženje žena iz Elemira odlučilo se da organizuje feštu u čast rolatu. Ovogodišnja je upriličena 8. oktobra.

U KONKURENCIJI 19 ROLATA
Reč je o starinskom specijalitetu koji svi vole. Sprema se jednostavno i najčešće filuje pekmezom od kajsija.
Prema rečima Dare Aćimov, predsednice elemirskog kolektiva, osnova (patišpanj) je uvek ista: jaja, šećer, brašno i prašak za pecivo. Kao nadev se mogu naći i: šunka, sir, pečurke, masline, spanać, paprika… sve što može dobro da se iskombinuje. Sa druge strane, slatki rolati se pune džemom, ponekad i eurokremom. Domaćice vole da puste „mašti na volju” i budu izuzetno kreativne u izradi fila.
Naša sagovornica priča da žene sve češće eksperimentišu sa sastojcima, kao i da je više slatkih rolata.

– Brojevi učesnika nalazili su se u kovertama ispod tacni na kojima su rolati, a žiri ih je otkrio nakon što je odlučio pobednike. Zadovoljni smo kako je takmičenje proteklo. Nadam se da će se domaćice dogodine odazvati u još većem broju – kazala je Dara Aćimov za naš list.
U „ljutoj” konkurenciji bilo je 12 slatkih i sedam slanih rolata. Koji je najbolji – presudile su članice žirija Olgica Velimirov, po struci prehrambeni tehnolog, i Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica.
U kategoriji slatke poslastice pobednički pehar i treće mesto otišli su u ruke članica Udruženja „Banatski fruštuk” iz Stajićeva. Vicešampionka je Dragana Jankov, predstavnica Udruženja „Bulevar 023” sa Bagljaša.

– Rolat je domaći, sastoji se od jaja, brašna, lešnika, šećera, dok je fil od čokolade. Napravljen je nakon povratka sa putovanja, sa voljom i ljubavlju, bez pomisli na osvajanje neke nagrade. Dragana ga je ukrasila mrvicama i cvetićima od bele čokolade. Veoma je vredna, talentovana, kreativna i osvajala je priznanja i na drugim takmičenjima – ispričala je Ljubica Cvetinov Vukov, predsednica bagljaškog aktiva.

 

DOMAĆE JE UVEK U MODI
Najbolji slani rolat napravila je Vera Jovin iz Udruženja žena zrenjaninske Mesne zajednice „Sava Kovačević”. Drugo mesto pripalo je Zorici Žervanov („Banatski fruštuk” Stajićevo). Na trećem se našla „Tiska bajka” (Knićanin) koju je predstavljala Jasmina Stamenković.
Predsednica „Banatskog fruštuka” Snežana Đurić sa prijateljicom je pripremala nagrađene đakonije. Za naš list je odgonetnula sastojke.
– Oba rolata koji su poneli pehare su isključivo domaći. Takvi su i materijali, koliko mogu biti. Slatki, za koji sam se ja odlučila, bio je od čokolade, oraha, margarina, plazma keksa, jaja i šećera. Trećeplasirani je bio jednostavniji: od brašna, jaja, čokolade i mleka. Dodate su mu vanila i mandarine. Zorica Žervanov nije želela previše da eksperimentiše. Iskoristila je spanać, jaja, šunku, pavlaku i ajvar. Spoj ukusa je očito bio presudan – poručila je Snežana Đurić.

Olgica Velimirov godinama predsedava žirijem. Ispričala je šta se ove godine vrednovalo.
– Svaki put sve više rolata pristiže na takmičenje, a ove godine stiglo ih je najviše. Žene su se zaista potrudile. Pobednički kolači su se odmah istakli po izgledu i ukusu. Kod rolata, kao i kod štrudli, pored testa mora da se vidi nadev. Ne sme da bude zalepljen za patišpanj, a posebno ne bi smeo da curi kada se testo seče. Primetno je godinama da žene više učestvuju sa slatkim nego sa slanim rolatima, koji bi trebali da budu više zastupljeni, jer su odlično predjelo. Bilo je i kandidatkinja koje su napravile obični, jednostavni patišpanj, dok su se druge odvažile da eksperimentišu – navela je Olgica Velimirov, inače članica udruženja preduzetnika „Sofia” (pri Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović”) i „Banatski klas”, čija je osnivačica.
Rolatijada je bila i lepa prilika da se okupe aktivistkinje žena iz Srednjeg Banata. Druženje, uz muziku, nastavljeno je posle proglašenja pobednica.

Miroslava Malbaški