„MUŽLJANSKI SVATOVI” DVE DECENIJE ČUVAJU OBIČAJE MAĐARSKOG NARODA

Ne zaboravljamo korene i tradiciju

Raznolikost svadbenih običaja na našim prostorima čine ovaj svečani čin mladencima i svim gostima lepšim i nezaboravnim. Tradicionalni mužljanski svatovi odvijaju se istovremeno na dva mesta – u devojačkoj i u momačkoj kući. Vredne domaćice tokom nedelje koja prethodi događaju mese i peku kolače i spremaju bogatu trpezu za svadbeni doručak, ručak i večeru. Marljivi domaćini zajedno sa prijateljima podižu šator u dvorištu ili na ulici, postavljaju klupe i stolove.

U SUSRET JUBILEJU
Najznačajnije ličnosti, pored mlade i mladoženje, jesu kumovi, deveruše (obučene u iste haljine) i buklijaši. Pratilje u kosi imaju cvet, a u ruci korpu sa ruzmarinom. Buklijaši nose odela, koje krasi marama prebačena preko ramena, sa cvetom i trakom, dok u ruci drže štap opleten ruzmarinom, kao i flašu vina, ukrašenu kolačem, takozvanom pletenicom.
Udruženje za negovanje starih običaja „Remus” „Mužljansku svadbu” organizuje skoro dve decenije. Nedavno je priređena 19. put. Članovi Udruženja su ove godine događaj podelili na dva dela, kako bi svi posetioci – od onih najmlađih do najstarijih – imali vremena da uživaju u svadbarskim običajima ovdašnjih Mađara.

Domaćini su 18. maja, u prepodnevnim satima mnogobrojne goste dočekali, kako dolikuje. Sa svih strana širio se primamljivi miris svinjskog i ovčijeg paprikaša koji se krčkao u bakračima. Nije izostalo ni takmičenje u kuvanju ovih prepoznatljivih jela, koja su bila (i ostala) neizostavni deo proslave.

NIŠTA BEZ PAPRIKAŠA…
Majstori kulinarstva pažljivo su dodavali sastojak po sastojak, kako bi jelo bilo savršeno. Vodilo se računa o najsitnijim detaljima. Pojedini su otkrili deo recepta, ali ne i svoju tajnu.
– Za svinjski paprikaš potrebne su godine iskustva i adekvatnog znanja. Crni luk, koji mora biti iseckan na sitne komade, treba da se prži na malo masnoće uz postepeno dodavanje vode i soli, kako bi pustio dovoljno tečnosti. Sledeći korak je meso, i pre nego što dođe u posudu ili kotlić, mora se najmanje dva puta oprati. Združeno sa lukom krčka se nekoliko sati. Kada je napola skuvano, dodajemo začine i krompir, a na kraju i tucanu crvenu papriku – pojasnili su nam vrsni kulinari iz Mesne zajednice.

Na red dolaze slane i slatke delicije. NJih je i ove godine bilo u izobilju. Nakon ića i pića, valjalo se i veseliti uz tradicionalnu muziku i omiljeni čardaš. Za dobru atmosferu pobrinuo se orkestar Udruženja „Remus”. Fešta nije mogla da prođe, a da stolove nije krasila rakija i to, razume se – domaća, ljuta.

VENČANJE ZA KRAJ
Manifestaciju je zvanično otvorio potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara i državni sekretar u Ministarstvu finansija Jožef Kerekeš. On je tom prilikom istakao uzornu slogu ovdašnjih meštana, organizacija i Mesne zajednice.
Nakon njegovih reči, usledio je i kulturno-umetnički program. Narodnim pesmama i igrama predstavili su se članovi Kulturno umetničkih društava „Petefi Šandor” iz Mužlje, GIK „Banat – Pionir”, ali i učenici Osnovne škole „Servo Mihalj”.
Završni deo događaja pripao je deverušama i buklijašima 25. maja. Zajedno sa kumovima i gostima, a uz pratnju muzičara krenuli su ka svadbenom balu u okviru kojeg je priređen i tradicionalni susret deveruša i buklijaša iz cele Vojvodine.
Podršku održavanju „Mužljanske svadbe” pružili su Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, Grad, salon venčanica „Tina” i Savet Mesne zajednice „Mužlja”.

Tekst i foto Tivadar Borbelj

 

  • NAGRAĐENI NAJBOLJI KULINARI
    Dvanaest ekipa iz Temerina, Tomaševca, Titela, Zrenjanina i Mužlje učestvovalo je na kulinarskom nadmetanju. Prema oceni stručnog žirija, prvo mesto i nagrada za najbolje zgotovljen svinjski paprikaš pripala je sugrađaninu Peteru Sabu. Vicešampion je Janoš Sarvak iz Mužlje, dok je treća bila Zrenjaninka Smiljka Malešev. Posebno priznanje za jelo od ovčijeg mesa otišlo je u ruke Mužljanca Ištvana Gomboša.