STOČARI IZ ČEŠKE U EČKI I MUŽLJI

Vidan napredak u tovnom govedarstvu

Grupa farmera iz Republike Češke, koja proizvodi po sistemu „krava–tele”, posetila je nedavno nekoliko ovdašnjih gazdinstava koja neguju ovakav uzgoj. U pitanju je tradicionalna saradnja i razmena iskustava.
– Prošle godine češki farmeri su nam bili domaćini i bili smo u prilici da se uverimo u to da je u njihovoj zemlji tovno govedarstvo na visokoj lestvici ukupne poljoprivredne proizvodnje. Oni imaju značajne stimulacije iz sopstvene zemlje, a dostupni su im i posebni fondovi Evropske unije – navodi Željko Šesta, koji je ugostio kolege iz Češke na svojoj farmi „Mužljanski ritovi”. Trenutno ima 180 jedinki angus goveda.
– Krenuo sam sa 20 grla i za četiri godine značajno uvećao proizvodnju. Razlog su sigurno i državni podsticaji, odnosno subvencija od 50 odsto za svako uvezeno goveče, kao i 40.000 dinara po oteljenoj kravi. Ovaj fond je značajno pomogao razvoj tovnog govedarstva – dodaje Šesta. On je desetak grla predstavio na izložbenom paviljonu stoke na ovogodišnjem Novosadskom sajmu poljoprivrede.
Farmere iz Češke ugostio je i Adam Bugar iz Ečke. Među prvima je pre 15 godina krenuo sa proizvodnjom rase hereford po sistemu „krava–tele”. Danas na farmi i na pašnjacima koji se pružaju od Ečke do Lukinog Sela ima oko 350 grla ovog govečeta.
– U našoj zemlji u programu „krava–tele” sigurno je oko 23.000 grla, što je značajan porast. To je perspektiva u koju vredi ulagati, ali treba uvesti i veću kontrolu korišćenja podsticaja, zatim genetike, uvoza i upotrebe državnih resursa (obradivog zemljišta). Tada ćemo moći da idemo putem razvijenih zemalja EU – konstatuje Adam Bugar, predsednik Odbora za govedarstvo u Privrednoj komori Vojvodine.
Kako bi se poboljšala kontrola genetskog potecijala rasa: hereford, angus, limuzin, šarole, salers, prvih dana juna biće upriličena poseta Češkoj.Bugar će biti na čelu stručnog tima koji će razgovarati sa tamošnjim famerima i predstavnicima državnih institucija oko uvoza priplodnog materijala i oko 700 grla junica.

N. Božović

  • KRAVE BEZ TRŽIŠNE PROIZVODNJE MLEKA
    Uzgoj tovnih rasa goveda u sistemu „krava–tele” poslednjih godina dobija na značaju, prenosi portal „Agroklub”. Ovakav uzgoj je manje zahtevan po pitanju ulaganja nego mlečno govedarstvo. Krave se drže na ispaši u toku leta, a nekada i zimi (dovoljno je obezbediti nadstrešnicu). Potrebno je osigurati im pristup pašnjacima i šumarcima gde se mogu teliti.
    Osnovni uslov za povoljne proizvodne i ekonomske rezultate sistema „krava–tele” jeste dobro zdravstveno stanje jedinki. Ekonomičnost proizvodnje je određena brojem rođenih, uzgojenih i na kraju prodatih teladi. Odnosno, cilj je da se od postojećeg broja plotkinja (krava i junica) u stadu dobije što više zdrave teladi, jer to je glavni proizvod.