HEMIJSKO – PREHRAMBENA ŠKOLA „UROŠ PREDIĆ” ISPRATILA MATURANTE

3-zajednicka fotografija u hotelu VojvodinaNakon školske klupe, u neizvesnu budućnost ide se putem srca

 

Svetlucave tkanine, pažljivo učvršćene frizure i srećni sjaj u očima bili su slika stotinu i četrdeset maturanata Hemijsko – prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić”, koji su, 7. juna, ušavši u veliku salu Kulturnog centra, ostavili za sobom srednjoškolske dane.
Aplauzom, publika je prvo dočekala modelare odeće (4/7) sa razrednim starešinom Stelucom Mulić. Svečanom defileu zatim se priključilo ostalih sedam od osam maturantskih odeljenja, sa svojim razrednim starešinama: hemijski laboranti Svetlane Dabović (4/1), tehničari za industrijsku farmaceutsku tehnologiju Gorana Poša (4/2), tehničari za zaštitu životne sredine Anđelije Soro (4/3), tehničari za zaštitu životne sredine Predraga Topalova (4/4), prehrambeni tehničari Tatjane Vojinov Kojić (4/5), tehničari za biotehnologiju Dušice Cigulov (4/6) i pekari/ prerađivači mleka trogodišnjeg smera (3/5), sa razrednom Jelenom Nikolić.
Muzički nastupi školskog hora i učenika bili su uvertira za momenat koji je čitava generacija iščekivala: darivanje najuspešnijih u generaciji.
Jugoslav Bogdanović, direktor HPTŠ „Uroš Predić”, najpre je na rezultatima čestitao Danielu Felbabu (4/1), učeniku generacije dominantnom u području rada: hemija i nemetali. Za uspehe u oblasti proizvodnje i prerade hrane nagrađen je Stefan Husar (4/5), sportista generacije jeste Daniel Šipoš (4/1), a Martina Husta (4/6) nagrađena je kao treća u republici u obrazovnom profilu proizvodnja i prerada hrane.
Prisećajući se dana kada su svi zajedno bili prvaci, učenik generacije podelio je sa svojim vršnjacima utiske o srednjoškolskoj dobi i zaključio kako samo onaj koji konstantno uči može da ide napred, što je ujedno bila i njegova poruka generaciji.
Poslednja izvedba hora zatvorila je svečanu akademiju i pozvala na proslavu u Hotelu „Vojvodina”. Šuštanje haljina i sakoa označili su zvaničan početak dugo očekivanog maturantskog raspusta.

REČ DIREKTORA
Rekavši da je u promišljanju smisla sopstvene budućnosti, u potrazi za profesionalnom i ličnom srećom najbitnije osloniti se na posvećenost i mladost, direktor Hemijsko – prehrambene i tekstilne škole, Jugoslav Bogdanović, u svom pozdravnom govoru maturantima, rekao je:
-Parafraziraću poznatog poetu i filozofa, Karlosa Kastanedu: „Kada biraš svoj put, sagledaj ga dobro, sa više strana i više puta ako treba… I zapitaj se: ima li taj put srca?Ako je odgovor potvrdan, nastavi dalje tim putem, a ako ne, potraži neki drugi put”. Verujem da ćete postajati sve bolji ljudi i da svoje učitelje i profesore nećete zaboraviti. Podsećam vas da imate obavezu da svoje roditelje činite ponosnim, pa i više od toga, spokojnim! Oni, vaši roditelji, najviše vas podržavaju i vole i zato, dragi maturanti, nakon što ste zaokružili važnu etapu u svom životu, želim vam svako dobro i nadasve, dobro zdravlje.
PORUKA UČENIKA GENERACIJE
Daniel Felbab poželeo je svojim drugovima i drugaricama uspeh u daljem životu i školovanju, praveći retrospektivu rastanka od prvih srednjoškolskih dana.
– Upoznali smo se prvog septembra, ne tako davne 2012. godine kada smo krenuli u prvi razred. Na početku smo bili stidljivi, nesigurni i pomalo uplašeni od nove sredine i situacije u kojoj smo se našli. Ali sada, na rastanku, slika govori više od reči. Moramo i dalje učiti i verovati u bolju budućnost jer učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane odmah se kreće nazad. Koračamo napred sigurnim koracima ka jednom višem nivou, srećni što se poznajemo i pomalo tužni što se rastajemo. Ovaj period života pamtićemo po svemu lepo, dok ćemo ono manje lepo zaboraviti. Budite uvek okrenuti ka suncu jer jedino tad će senke ostati iza vas – istakao je učenik generacije.

LjILjANA ĐURIĆ

 

4-selfi sa maturske veceri