MATURA HEMIJSKO-PREHRAMBENE I TEKSTILNE ŠKOLE (HPTŠ) „UROŠ PREDIĆ”

„Postali smo zreliji i složniji”

Po završetku drugog razreda nismo se skoro ni poznavali – priča Ana Kodranov, maturantkinja HPTŠ „Uroš Predić”. Početak srednjoškolskog obrazovanja generacije rođene 2005. obeležila je pandemija kovida-19, odnosno nastava od kuće „preko ekrana”, a zatim u proređenom sastavu u školi. No, za sklapanje prijateljstava nema prepreka, a uz podršku posvećenih nastavnika, školovanje je uspešno privedeno kraju. Maturiralo je osamdesetak učenika.

– Korona nam jeste poremetila prve dve godine, ali sada primećujem koliko smo postali zreliji i da se mnogo bolje slažemo nego pre – kaže Ana Kodranov (IV-1). Proglašena je za učenicu generacije za područje rada hemija, nemetali i grafičarstvo.
– Smatrala sam da će mi smer tehničar za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju pružiti veliki spektar mogućnosti za dalje školovanje i jako mi je drago što sam ovo upisala. U sećanju će mi pre svega ostati drugari, kao i stručni profesori koji su nas pripremili za buduće izazove, poštujući nas i trudeći se da nam u svakom trenutku pomognu – priča naša sagovornica.
Ana Berberski (IV-3) je proglašena za učenicu generacije područja rada tekstilstvo i kožarstvo.

– Nastojala sam da postignem najbolje rezultate i da učestvujem u vannastavnim aktivnostima. Smatram da je obrazovanje ključ uspeha i nastaviću da se trudim da dostignem još veće ciljeve. Želja mi je da upišem fakultet i studiram inženjerski menadžment. Ohrabrujem svoje vršnjake da se trude, budu uporni i nikada ne odustaju od svojih snova. Svako od nas ima potencijal da postigne velike stvari – poručuje Ana Berberski.
Daljem školovanju se raduje i Danijel Novković (III-4), učenik generacije za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.
– Dani provedeni u HPTŠ „Uroš Predić” bili su ispunjeni radom, ali rad se nije osetio jer su nam predivni profesori gradivo prenosili kroz šalu i smeh – ističe Danijel.

U novoj 2024/25. godini HPTŠ „Uroš Predić” školovaće tehničare zaštite životne sredine, tehničare za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju, prehrambeno-biotehnološke tehničare, pekare, operatere u prehrambenoj industriji i tehničare modelare odeće.

M. Maričić
foto: Pro studio foto TC „Renesansa”

BUDITE SVOJI
Direktor Škole Jugoslav Bogdanović poželeo je maturantima, na svečanosti u Hotelu „Vojvodina”, da u narednoj etapi života budu svoji.
– Samospoznaja nije lagan proces, traži posvećenost, vreme, čitav život. Znajte, ipak, da nagrada i smisao dolaze u vidu samopoštovanja i osvešćenosti, čovečnijeg i jednostavnijeg pristupa drugima, u boljem balansu sa prirodom, u zadovoljstvu i spokoju. Pesnik bi rekao: „Bićeš čovek, sine moj”. E, to vam želim. Imajte i branite svoje stavove. I naravno, pamtite svoje učitelje, profesore i naročito odeljenjske starešine, koji su dali sebe da biste porasli. I uvek imajte na umu koliko su ljubavi, strepnje i podrške za vas imali vaši roditelji – i uvek će imati – poručio je Bogdanović.

RAZREDI I STAREŠINE
Maturirali su: tehničari za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju (4-1, odeljenski starešina Svetlana Dabović); tehničari za zaštitu životne sredine ( 4-2, odeljenski starešina Branislava Obućinski); modelari odeće (4-3, odeljenski starešina Bogdan Ignjatović); pekari (3-3, odeljenski starešina Ljubica Veskov) i operateri u prehrambenoj industriji (3-4, odeljenski starešina Staniša Ristić).