HOTEL „SIBILA” NADOMAK CARSKE BARE IDE U ZAKUP, NEIZVESNA JE I SUDBINA RIBNJAKA

Svi se pitaju ko će brinuti o čuvenoj lepotici

Nedavno je u našem nedeljniku objavljen oglas da se izdaje Hotel-restoran „Sibila”, koji se nalazi na samom ulazu u specijalni rezervat prirode „Stari Begej – Carska bara” u Lukinom Selu. Kako se navodi u oglasu, površina objekta je 1.400 kvadratnih metara, poseduje restoran i baštu sa kapacitetom od 70 mesta, opremljenu kuhinju i smeštajni kapacitet od 36 ležajeva.
U zakup se, takođe, izdaje potpuno nova hladnjača, kapaciteta 300 tona. Sastoji se od tri komore, ukupne površine 233,4 metra kvadratna. Sve komore rade u minusnom režimu sa temperaturom od 28 stepeni Celzijusovih. Komore poseduju hidrantsku mrežu, kamionski i šleperski pristup, kao i asfaltirane saobraćajnice.
Sudbina čuvenog hotela i Ribnjaka nepoznata je od prošle godine. Podsećamo da je Ribarsko gazdinstvo „Ečka” (u čijem sastavu su Hotel i Ribnjak) prošle jeseni kupio poznati biznismen Petar Matijević, vlasnik „Matijević grupe”. U njegovom većinskom vlasništvu je i nosadska firma „Mat ril estejt” (MAT Real Estate).
Mlađo Šćekić, referent u ovoj kompaniji koji se bavi izdavanjem nekretnina (lokala, stanova, hotela), zainteresovanim zakupcima pruža sve neophodne informacije u vezi sa izdavanjem „Sibile”, koja ne radi od oktobra prošle godine. Putem telefona nam je saopštio da nemaju ambiciju da preuređuju Hotel, a da je poslovna tajna da li ima potencijalnih najmodavaca.
Prema saznanjima agencije Beta, radnici Ribarskog gazdinstva Ečka, njih nešto više od četrdeset, od ukupno pedesetak, proglašeno je tehnološkim viškom.
– Tačno je da su ti radnici proglašeni tehnološkim viškom, ali im je ponuđen program otpremnine, koji je većina prihvatila – navodi Šćekić za „Zrenjanin” i dodaje da se još ne zna šta će biti sa Ribnjakom.
Kako je krajem 2020. godine za naš list izjavio direktor Gazdinstva Dejan Zejak, pandemija je znatno uticala na prodaju ribe, kao i da je broj radnika smanjen, ali da se preduzeće trudi da zaštiti zaposlene. Zejak je tom prilikom naglasio da zabrinjava činjenica što najveći deo radne snage za nekoliko godina treba da se penzioniše, kao i da je sve manje mladih koji žele da rade na Ribnjaku.
Ribnjak Ečka jedan je od najstarijih u Evropi, a proizvodnja ribe započeta je davne 1891. godine. Prostire se na površini od oko 2.000 hektara, a udaljen je petnaestak kilometara od Zrenjanina, u trouglu Tise, Begeja i Tamiša. Viševekovna tradicija ribarenja na ovim prostorima stvorila je svojevrsni brend – „ečanskog šarana”, krupne ribe izuzetnog kvaliteta.I. ISAKOV

  • IME SIBILA
    Hotel „Sibila” je izgrađen 1992. godine i nalazi se na prostoru koji je nekada predstavljalo imanje erdeljanskog grofa Lazara Lukača (18. vek). Bio je oženjen Sibilom Egelspaher, po kojoj je ovo zdanje dobilo ime. Inače, Hotel ima 16 soba i jedan apartman, riblji restoran i restoran domaće kuhinje, kao i salu za seminare i održavanje prezentacija.

I. Isakov