HRAM SPC U SRPSKOJ CRNJI KOJI JE OSLIKAO ĐURA JAKŠIĆ DETALJNO SE REKONSTRUIŠE

Obnova najlepšeg hrama

Hram Svetog velikomučenika Prokopija je najvažnija svetinja SPC u ovom delu Banata – u kulturološkom i u duhovnom smislu. Svetovnim rečnikom rečeno ona je u narodu popularna i zanimljiva i zbog toga što je ovde službovao otac našeg proslavljenog pesnika, slikara i patriote Đure Jakšića, Dionisije Jakšić, a unutrašnjost je oslikao sam Đura. Od oktobra prošle godine hram se značajno rekonstruiše i obimni radovi još traju.
Postoje dve godine koje se spominju u vezi sa izgradnjom hrama Sv. velikomučenika Prokopija. Po nekim izvorima, okončana je 1775, međutim kada se građevina obnavljala 1892. ispod carskih dveri pronađen je zapis da je on sagrađen 1788. godine. Tada su tu pronađeni ostaci prethodnog hrama.

– Kakav je bio prvobitni hram u Srpskoj Crnji ne zna se, jer ni pisanih, a ni usmenih podataka nema, kaže protonamesnik Kostantin Komatović.
Prema njegovim rečima, hram je posvećen Svetom velikomučeniku Prokopiju. Zidan je od cigli, pokriven šindrom, dok je toranj pokriven limom. Ikonostas je izrađen 1788. godine. Od 1852. do 1854. godine Đura Jakšić je uradio 18 ikona i to: četiri prestone, tri u tronovima, šest u pevnicama, dve na Carskim Dverima, jednu iznad Carskih Dveri, na severnim i južnim Dverima po jednu, dok se za ostali deo ikonostasa ne zna ko je radio. U porti postoji Časni krst od kamena, podignut 1862. godine, dok je porta ograđena gvozdenom ogradom 1855. godine, pojašnjava sadašnji starešina hrama. Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina uradio je konzervatorsko-restauratorski projekat za rekonstrukciju fasade 2011. godine i iste godine urađen je zvonik, a kapa zvonika vraćena je u prvobitno stanje.
Jesenas je počela temeljna obnova srpskocrnjanskog zdanja s naglaskom na sanaciju od vlage i obezbeđivanje grejanja. U prvoj fazi presečeni su temelji i stavljena je izolacija zahvaljujući donaciji Opštine Nova Crnja. U drugoj fazi radova crkva je izdubljena 35 santimetara i onda se iznova nasipao pesak, šljunak, mršavi boton sa armaturom, stirodur, šult mreža, cevi za podno grejanje, košuljica i pločice, sve po propisanim standardima. Drugi deo radova finansirali su dobrovoljnim prilozima meštani Srpske Crnje. Ove godine predviđeno je postavljanje drvene zidne obloge identične staroj sa istim ukrasima. Pored ručno rađenih rukohvata biće postavljene i ugrađene nove stolice. Osim unutrašnjih, biće obavljeni i radovi na fasadi.

Đ. Đukić

  • OBNOVA ZIDNOG SLIKARSTVA

– Završna faza biće obnova zidnog slikarstva i tada ćemo definitivno biti još ponosniji na izgled našeg Svetog hrama. Vratićemo sjaj najlepšem domu u Srpskoj Crnji – kaže protonamesnik Kostantin Komatović.