ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA „AGROKLEK” PRIMER USPEŠNOG POSLOVANJA

Najveći poslodavac najdinamičnijeg sela

U poslednje vreme, sve češće se govori o oživljavanju rada ili osnivanju novih zadruga. Ima primera uspešnog poslovanja, kao što je to Zemljoradnička zadruga „Agroklek”. Sa 76 stalno zaposlenih radnika, ona je najveći poslodavac u Kleku – po mnogima, najdinamičnijem selu regiona. Nedavno se obavezala da plati oko 6,9 miliona dinara za zakup parcele od 197 hektara i 55 ari u ataru ovog sela.
– To je velik novac, ali smo mi, jednostavno, primorani da platimo ovako visoku sumu jer nam je za unapređenje proizvodnje komponenata za stočnu hranu zaista bilo neophodno ovo zemljište. Sa 1.200 sopstvenih, stotinu ranije, zakupljenih i upravo izlicitiranih 197 i po hektara zaokružujemo obradive površine na 1.500 hektara, što je polovina klečanskog atara. Jedino tako možemo da obezbedimo hranu za savremenu farmu sa koje zrenjaninskom „Mlekoproduktu” godišnje isporučimo pet miliona litara kvalitetnog mleka – dva i po puta više nego pre 15 godina. Kao krupni proizvođač u stočarstvu, ne dobijamo državne podsticaje, a ne uživamo ni pravo prioritetnog zakupa po osnovu stočarstva. Jedina stimulacija je sedam dinara po litru mleka ekstra kvaliteta, što pripada svim, i malim i velikim proizvođačima – komentariše direktor „Agrokleka” Radovan Bokić.


Za godinu dana zaposlili su 15 novih radnika. Niko im ništa nije poklonio: celokupni zemljišni fond kupljen je „živim novcem”, uglavnom od privatnih lica, od osnivanja 1946. godine. – O učešću Zadruge u finansiranju sporta, kulture i komunalnog opremanja Kleka ne treba mnogo govoriti. Kadgod se ukaže potreba – tu smo. Tako će biti i na „Danima Kleka”, koje svake godine obeležavamo za Vidovdan.

M. Stojin

  • PRESTATI SA FAVORIZOVANJEM KRUPNIH INVESTITORA

U „Agrokleku” ne kriju nezadovoljstvo zbog kašnjenja licitacije do koga je došlo zbog, kako kažu, neopravdanog davanja u zakup zemljišta takozvanim krupnim investitorima. Radi se o 900 hektara, od čega je oko 250 hektara u ataru Kleka.
Odluku gradske komisije za izradu plana korišćenja državnog poljoprivrednog zemljišta, kojom je ono dodeljeno krupnim investitorima, a koju je bez diskusije uvažila i Skupština grada Zrenjanina, poništio je, kao i prošle godine, Upravi sud u Novom Sadu.
– Ne želim da upotrebljavam teške reči, ali moram reći da je zakup državnog poljoprivrednog zemljišta po osnovu prava prečeg zakupa, bar kada je reč o srednjem Banatu – promašaj. Moje selo nije jedino koje bi na ovaj način bilo oštećeno… U slučaju Kleka, da je to realizovano, 15 do 20 zemljoradničkih porodica bilo bi dovedeno u težak položaj – veli Radovan Bokić.