HRAM SVETOG ARHANGELA GAVRILA NA GRADNULIČKOM GROBLJU

Zamenjen krov i obnovljena fasada

Privode se kraju radovi na obnovi kapele – hrama Svetog Arhangela Gavrila Srpske pravoslavne crkve na Gradnuličkom groblju. Hram je podignut 1906. godine, kao zadužbina Nike i Mile Ružić.
Kako se navodi na sajtu Grada Zrenjanina, izvršena je kompletna rekonstrukcija: zamena krovnog pokrivača, kupole, limenih opšivki i oluka, ulaznih vrata, presecanje vlage, obnova fasade i staze oko kapele, oslikavanje unutrašnjosti, a preostalo je još da se finalizuju radovi u enterijeru i postave novi prozorski kapci – šalukatre na otvorima zvonika. Na taj način, završetkom obnove, biće obeležena i hramovna slava, Sabor Svetog Arhangela Gavrila, koji Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju 26. jula.


Na Gradnuličkom groblju nalaze se grobovi boraca, zemljoradnika i ruskih emigranata koji su se naselili u našem gradu nakon Oktobarske revolucije, kao i više nekadašnjih gradskih načelnika i predsednika opštine Zrenjanin. Ovde je i spomen-kosturnica srpskim i ruskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, u kojoj počiva 69 srpskih ratnika Drinske i Moravske divizije, 85 pripadnika ruskih jedinica i 194 Srba, mobilisanih od neprijatelja.
Njima se odaje pošta svakog 17. novembra, na dan oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, odnosno Praznik grada Zrenjanina.

L.Z.