KLUB ZA STARA I ODRASLA LICA OBELEŽIO SVOJU SLAVU I ČETIRI DECENIJE POSTOJANJA

Za još mnogo druženja, igre, pesme i zabave

Kada se u razgovoru pomene starost, obično se mogu čuti oprečni komentari. Jedni je se plaše i pokušavaju na sve načine da zaustave vreme. Drugi je sa radošću dočekaju jer znaju da u ovom dobu, avantura tek počinje. Takvi su članovi Kluba za stara i odrasla lica, koriste svaki trenutak koji život pruža, i tako već skoro četiri decenije. U njihovom kutku može se videti jedinstvenost svakog člana, kao i zalaganje i ljubav prema svojoj grupi.
Nakon ovako dugog staža, ove godine prvi put su obeležili slavu i upriličili svečanost na Malu Gospojinu, u prostorijama Kluba. Direktorka Gerontološkog centra Tanja Živanov najavila je početak lepe tradicije.

– Svi su bili dobro raspoloženi, od domaćina do gostiju. Pošto se slava obeležava prvi put, potrudili smo se da pokažemo tradicionalno gostoprimstvo. Pozitivna energija je bila prisutna tokom svih aktivnosti. Često organizujemo putovanja, a dolaze nam i gosti iz drugih gradova. Krajem oktobra obeležićemo i četrdeset godina našeg druženja – rekla je Slavica Bogdanović, rukovodilac Kluba za stara i odrasla lica.
Svečanost je obeležena rezanjem kolača, kao i uz muzički program članova sekcije. Za prvog kuma slave odabran je gradonačelnik Simo Salapura.

DRUGI DOM ZA KREATIVCE
U ovom dnevnom boravku članovi Kluba imaju mogućnost da učestvuju i stvaraju u okviru mnogobrojnih sekcija: od literarne, dramske, likovne, horske i folklorne, kao i na stranim jezicima i sportskim vežbama. Svakog četvrtka održavaju se programi koje članovi pripremaju tokom cele nedelje.
Svoju ljubav prema muzici i drami neguje Margit Kucora. Kako kaže, ovo je za nju druga kuća u kojoj je pronašla sebe.
– Nisam u početku htela da dođem, ali su me ipak prijatelji ubedili. Kad sam jednom došla, više nikad nisam otišla. Sebe sam pronašla u pevanju, potom i u dramskoj sekciji. Ovde vlada divna atmosfera, aktivni smo i svakog četvrtka pravimo program za korisnike. Ujedno svako ko želi može da ih proprati i da postane član. Zaista se lepo provodimo, mnogo putujemo i družimo se. Eto, i sad smo nastupali sa horom u Nišu, a posetili smo i Bečej, Vršac, Rumu. Gde god da odemo svi se oduševe nama, a i mi uživamo sa njima – rekla je Margit.

Sa druge strane, još jedna članica Vesna Jovanović, pridružila se Klubu za stara i odrasla lica kada je saznala da joj se pruža mogućnost da nauči omiljeni jezik. Ubrzo posle toga, pronašla se i na drugim sekcijama.

UČENJE U TREĆEM DOBU
– Čula sam da se organizuje kurs španskog jezika što me je zanimalo i privuklo. Tako sam 2018. godine došla zbog toga. Uskoro ćemo ponovo početi sa časovima i zaista sam zadovoljna jer sam uspela lako da usvojim znanje – rekla je sugrađanka Vesna Jovanović. Pošto je u mladosti bila članica KUD „Ivo Lola Ribar” iz Beograda, zavolela je folklor, kojim je nastavila da se bavi kad se pridružila i ovoj folklornoj sekciji.
– Inače sam i veliki fan stonog fudbala pa sam se učlanila i na sportsku sekciju. Ovde sam stekla dosta prijatelja i zaista se lepo družimo svi. Ambijent u kojem boravimo je prelep. Inače je ovo bila kuća naših porodičnih kumova, tako da sam i kao dete ovde provodila vreme. Uvek se tu osećam prijatno – istakla je Vesna Jovanović.

A. Ilijev
Foto: Marjan Mahalup

  • SLAVUJI KLUBA
    Na slavi su pevali članovi muzičke sekcije: Milena Radlovački, Milena Petrović, Rosa Marjanović, Slavica Popov, Paja Žebeljan, Slavica Milišić, Vera Fajin i Margit Kucora. Pratili su ih muzičari Vasilije Marjanu i Svetislav Nikolić.