HUMANA ZRENJANINKA: Svetlanini slatkiši kao pomoć i zahvalnost

Ovih meseci, kada smo se našli u situaciji da se suočimo sa nevidljivim neprijateljem koji odnosi živote, mnogi su se trudili da pomognu koliko mogu – kao volonteri, pomažući starijim sugrađanima, šijući maske, praveći vizire…Svetlana Jocić je poslastičarka i tokom vanrednog stanja, njeni kolači su stizali do medicinskih radnika, farmaceuta. Lepa, slatka pažnja za sve što oni čine za pacijente.

Svetlana je Zrenjanincima poznata po svojim tortama i kolačima. Odnedavno, ima svoj prostor u zgradi „Lesnine“ – „Svetlana torte“, gde mogu ne samo da se naruče torte za razna slavlja, od rođendana do venčanja, već i sitni kolači, kao i  popularni  specijalitet trileće. Međutim, malo ko zna da je Svetlana humana i da, obično za pomoć u lečenju bolesnih mališana i mladih, ali ne samo za njih, već i za starije, pravi torte, a novac od prodatih uplaćuje na humanitarni žiro račun. Jedna od poslednjih donacija bila je za pomoć u lečenju Marka Miloševa.

– Da, često imam ove humane aukcije za torte, a najpoznatija je nugat torta sa malinama. Ne pomažem samo ja, već i oni koji kupe tortu, a ja taj novac uplaćujem za lečenje onih kojima je to u tom trenutku podrška  potrebna za lećenje, i to ne samo iz Zrenjanina – kaže skromno Svetlana.

Svetlana je završila poslastičarstvo u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Jovan Trajković“, a potom stekla zvanje specijalsite poslastičara u beogradskoj Ugostiteljsko-turističkoj školi. Poslastičastom se profesionalno bavi od 2010. godine. Ima 31 godinu, mama je Jovane i Lazara. Kaže da Zrenjaninci vole ukusne kolače. Trenutno se najviše traže sitni kolači, krempite i torte na parče. A kada se život vrati u normalu, ponovo će krenuti svečanosti, slavlja, pa će biti i torti za venčanja, po kojima je Svetlana poznata.

M. Bečejac