HUMANITARNA MISIJA „AUDIOVOKSA”: Druženje u Beogradu

Već devetu godinu zaredom Kompanija „Audiovoks” održava humanitarnu akciju pod nazivom „Čuti i razumeti“, posvećenu osobama sa oštećenim sluhom. Ona se održava krajem septembra povodom Svetske nedelje gluvih i nagluvih osoba. Ove godine učesnici su se družili u Beogradu, a zbog složene epidemijske situacije, prisustvovala su deca iz specijalnih škola za decu oštećenog sluha iz Niša, Jagodine, Subotice i Beograda, dok par škola nije moglo da učestvuje.

Učesnici su se okupili u Muzeju nauke i tehnike gde se na samom početku prisutnima u ime organizatora akcije obratila Jela Mrmak, direktorka kompanije „Audiovoks” i istakla da je u vreme pandemije kada nas je virus naterao da pokrijemo lice maskama osobama sa oštećenim posebno teško da razumeju govor. Poslata je posebna poruka deci da oštećenje sluha ne sme biti prepreka da uče i uživaju u životu i da institucije i društvo treba da ih podrže tako što će im omogućiti dobre slušne aparate, razumevanje i podršku.

Učesnici su uz stručno vođenje kustosa obišli Muzej nauke i tehnike a nakon toga su se veselim GSP tramvajem prevezli do Kalemegdana. Usledio je ručak i osveženje, a decu je zabavljao dugogodišnji prijatelj, mađioničar Piksi, svojim odličnim nastupom. Za kraj, obišli su i Prirodnjački muzej na Kalemegdanu. Podršku deci sa oštećenim sluhom svojim prisustvom su dali i Ana Štajdohar i Prljavi Inspektor Blaža.

Ove godine je u okviru manifestacije „Čuti i razumeti“ pokrenuta i akcija poklanjanja kvalitetnih „otikon” slušnih aparata u okviru koje je uručeno četiri aparata devojčicama: Leni Jocić iz Velike Plane (2 aparata), Tijani Mitrović iz Niša i Eriki Farago iz Bajmoka.

L.Z.