HUMANITARNO: Za Tarine prve reči

Grupa građana i prijatelja porodice Stojančev, organizovali su danas u naselju „4. juli“ humanitarnu akciju „Za Tarine prve reči“. Za ovu devojčicu sa Zelenog polja, koju život od rođenja nije mazio, to je bila prva samostalna humanitarna akcija, a prethodnog dana, organizovana je na Centralnoj pijaci još jedna, zajedno sa onom za malu Lanu.

Tara je rođena u 29. gestacijskoj nedelji trudnoće, što je sa sobom donelo određene izazove. Svoje prve dane umesto u krevetiću kod kuće, provela je u dečjoj bolnici u Novom Sadu. Započela je tešku borbu nakon što je ustanovljena sepsa, otvoren duktus, krvarenje ciste, a tri nedelje je bila priključena na aparat za disanje. Celokupne okolnosti u vezi sa prevremenim rođenjem su za posledicu imale teško oštećenje sluha. Od početka nije pokazivala da reaguje na majčin glas i zvuke u okolini, što je navelo na sumnju da postoji određeni problem.

U oktobru 2019. godine je potvrđeno da kod Tare postoji obostrano teško oštećenje sluha. Operacija ugradnje kohelarnog implanta je obavljena 8. septembra ove godine u Kliničkom centru Vojvodine – piše u apelu za podršku roditeljima. Oštećenje čula sluha dovodi do kašnjenja u njenom psihomotornom razvoju, s toga je neophodna redovna realizacija tretmana na nedeljnom nivou, uključujući redovno praćenje  tima stručnjaka. Tari su neophodna sredstva za logopedske i defektološke tretmane, kao i za specijalne rehabilitacije.

Tarin osmeh nikada ne bi odao da sa sobom nosi nedostatak sluha, iako prevremeno rođena i uskraćena glasa njene majke i najbližnjih, uvek je nasmejana, živahna i radoznala devojčica.

Za Tarine prve reči! Budimo humani!

M.B.