PREDSTAVLJENI PROIZVODI PET UDRUŽENJA ŽENA U BELOM BLATU: Zajednički brend kao cilj projekta „Osnaživanje žena u Vojvodini”

Članice pet udruženja žena među kojima su Belo Blato, Iđoš, „Banatsko jagnje” iz Boke, „Mokričanke” iz Mokrina i „Veliko srce” iz Lazareva osnovale su Mrežu „Ženski divan” u okviru projekta „Osnaživanje žena u Vojvodini”. Cilj projekta je da žene u našem kraju svoje proizvode (hranu, odeću i slično) zaštite brendom koje će prodavati na domaćem tržištu. Svih pet udruženja predstavila su danas svoje proizvode na izložbenim štandovima u Goklerovoj kući u Belom Blatu.

Tim povodom ovo mesto posetili su Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, Jadranka Joksimović, ministarka za Evropske integracije, Ingve Engstroem, šef operacija u delegaciji EU u Srbiji, zajedno sa gradonačelnikom Grada Zrenjanina Simom Salapurom i načelnicom Srednjobanatskog upravnog okruga Snežanom Vučurević.

– Projekat je bio usmeren na razvoj preduzetništva seoskih žena, ali ključni rezultat je povezivanje pet udruženja žena koja su registrovala mrežu, a sve to dovelo je do stvaranja zajedničkog brenda i doprineće boljem plasmanu njihovih proizvoda na tržište. Jako nam je važna i podrška lokalnih samouprava iz ovih tri opština odakle su udruženja i pomoć u promovisanju tih proizvoda – rekla je Radoslava Aralica, predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra u obraćanju prisutnima.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da je Belo Blato specifično mesto u kojem vekovima žive pripadnici više naroda i da su meštani dobar primer društvenoj zajednici kako se gradi zajedništvo, tolerancija, kako se prihvataju odnosi i osnažuju sela.

– U narednom periodu poseban akcenat ćemo staviti na žensko preduzetništvo, rodnu ravnopravnost i ekonomsko osnaživanje žena. Zahvaljujem se Vladi Srbije na svim naporima koja ulaže i pomaže razvoj Zrenjanina i srednjeg Banata. Članicama svih udruženja čestitam na ovom projektu i želim mnogo poslovnih ideja, a mi smo tu da vas podržimo – poručio je Salapura.

I.I.

Foto: J. Njegović Drndak

Opširnije u štampanom izdanju