OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA: 76 godina od pobede nad fašizmom

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja u Drugom svetskom ratu, danas su položeni venci na spomenik Žarka Zrenjanina. Sedamdesetšestogodišnjici događaja su prisustvovali predstavnici ambasade Ruske Federacije, predstavnici Grada, Jevrejske opštine Zrenjanin, Vojske Srbije – Komande garnizona Zrenjanina, gradskog odbora SUBNOR i kompanije „Borec Srbija“.

Nakon polaganja venaca, prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji se osvrnuo na događaje koji su se odvijali 2. oktobra 1944. godine, ističući značaj učesnika koji su oslobodili grad od fašizma, najvećeg zla koje je zadesilo čovečanstvo u 20. veku.

– Oktobra 1944. godine jedinice Crvene armije i Partizanskih odreda oslobodile su Grad od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. Sa nama je ovog puta, kao i svih prethodnih godina, predstavnik ambasade Ruske Federacije sa kojima delimo uspomenu na slavnu i zajedničku istoriju i borbu u oba svetska rata. Sa ruskim narodom delimo i obavezu da negujemo kulturu, sećanje i ukazujemo na zlo fašizma i sva stradanja koja je ta ideologija proizvela – rekao je Santovac.

Zamenik gradonačelnika podsetio je na četiri ratne godine u našem gradu, kao i pretvaranje Gradske kuće u tamnicu i skladište naoružanja u koju su zatvarani i mučeni rodoljubi i antifašisti. Iz njenog dvorišta odvođeni su na gubilišta ili u logore. U samo jednom danu, 18. avgusta 1941. nestala je celokupna jevrejska populacija kada je više od 1300 naših sugrađana odvedeno na put bez povratka. Istakao je da će ta prva ratna godina ostati upamćena i po stradanju mladih ljudi koji su položili živote zbog svojih ideala i želje za slobodom. Na obodima grada pogubljeni su Sonja Marinković, Ruža Šulman i Koča Kolarov kao i njihovi saborci i prijatelji. U prvim danima 1942. godine, na pravoslavni Božić, desio se i “Krvavi januar” i nova stradanja naših sugrađana, ali ni taj, ni svi drugi zločini okupatora, nisu mogli da uguše sve jači i brojniji narodni otpor, sve do konačne slobode, podsetio je zamenik gradonačelnika.

– Ne smemo dozvoliti prekrajanje istorije i moramo ukazati na svaku pojavu diskriminacije- zaključio je Santovac.

J.Š.