„I TO SMO MI” – SAMOSTALNI PROGRAM BILjANE I MILORADA MARTINOVA U GRADSKOJ BAŠTI U OKVIRU  „BANATSKE BAJKE”

Lepo – i treće doba uz pravu energiju
Naši sugrađani u penziji, aktivni članovi Kluba za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru u Zrenjaninu, Biljana Dimitrijević Martinov i njen suprug Milorad Martinov, često organizuju programe na kojima učestvuje i velik broj članova spomenutog Kluba. Svi zajedno dokaz su kako treće životno doba i penzionerski dani mogu da budu ispunjeni šalom, smehom, pesmom, a ne samo kritikama i žalopojkama zbog malih penzija, gužvi kod lekara, redova u pošti… O bolovima i bolestima se među ovim ljudima vedrog duha ne govori, već se širi samo pozitivna atmosfera.
Biljana Dimitrijević Martinov, iako diplomirani ekonomista, pesme je počela da piše još od rane mladosti, a njena prva knjiga, „Osmeh kroz suze”, svetlost dana je ugledala 2009. godine.

DSC_0244

 

 

PRIKAZALI STVARALAŠTVO
Nedavno su učestvovali i na manifestaciji „Banatska bajka” u gradskoj bašti. Biljana je još jednom iskoristila priliku da promoviše svojih pet knjiga, koliko ih je do sada napisala, a Milorad, Mika, pokazao je svoje umeće na mnogim instrumentima, posebno na usnoj i običnoj harmonici. Program je vodila Mira Draganov, članica Kluba za stara i odrasla lica kojoj je Bilja poverila ovaj zadatak.
– Ovogodišnju „Banatsku bajku” iskoristili smo da po ko zna koji put našim sugrađanima prikažemo svoje književno i muzičko stvaralaštvo. Sve što radimo – radimo iz hobija i to nam pričinjava zadovoljstvo. Od 2009. izdala sam pet knjiga, a uz njih i velik broj pesama, priča i aforizama koji su rasuti po mnogim zbornicima i književnim časopisima. Nije mi bilo lako da od svega napravim izbor i program, a da se nešto ne ponavlja. Posebno mi je drago što se velik broj sugrađana odazvao našem pozivu. Oni su naša nesebična podrška – izjavila je Biljana Dimitrijević Martinov.

DSC_0254

 

VALTER ZA KRAJ
Stihove iz njenih knjiga to veče čitale su Draginja Milović i Katarina Milojević, dok je o autorkinom stvaralaštvu govorio pisac, književni kritičar i recenzent knjige Zoran Slavić.
Posebnu zahvalnost Biljana i Milorad duguju članovima Kluba koji se odazovu svakom pozivu i muzikom upotpune njihov program. Ni ovog puta nisu izostale Milka Kuridža i Julijana Veskov koje su otpevale pesmu „Majko”, Nikola Brakus već po tradiciji izvodi poznatu numeru „Aj, pa pukni zoro”, a za ovu priliku otpevao je i pesmu „Već odavno spremam svog mrkova”. Pridružuju im se i Milena Radlovački, Slavna Jevremov, Vasa Marijanu, Rosa Marjanović i Vlasta Momirov, koji često za kraj programa otpeva pesmu „Jedan čovek i jedna žena” uz koju Biljana i Mika sada već tradicionalno otplešu valcer, koji ni ovog puta nije izostao.

  • BILJANINIH PET KNJIGA
    Otkako je prva knjiga autobiografskih pripovedaka „Osmeh kroz suze” izašla iz štampe 2009. godine, Biljana je nastavila da piše romane inspirisane stvarnim ljudima i događajima, koje je oblikovala na sebi svojstven način. Druga knjiga je roman „Pečati sudbine”, izdata 2012, a 2014. objavljuje roman „Porodice iz starog kraja”. „Prokletstvo nedužnih” je roman iz 2015, dok je autobiografski roman ,,Tragom doživljenog” izdat 2017. godine. Recenzenti Biljaninih knjiga su ugledni zrenjaninski književnici Radivoj Šajtinac, Aleksandar Bjelogrlić, Zoran Slavić i Aleksandra Hajdin. Biljana je i član Društva književnika Vojvodine.

Miroslava Malbaški