I ŽITIŠTE OGLASILO PRVI KRUG LICITACIJA ZA IZDAVANJE U ZAKUP DRŽAVNE ZEMLJE

Zrenjanin opet poslednji

Naredne nedelje, od 24. do 28. februara, u Opštini Žitište održavaju se licitacije za izdavanje u jednogodišnji zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a za agroekonomsku 2019/2020. godinu. U 11 katastarskih jedinica ova lokalna samouprava za pomenutu svrhu raspolaže sa približno 1.030 hektara.
Prema oglasu objavljenom 5. februara, licitacije će se najpre održati za zemlju u KO Banatski Dvor, Čestereg i Torda u ponedeljak, 24. februara. Shodno planu nadmetanja treba da se završe u petak, 28. februara, kada će se licitirati državna zemlja u KO Srpski Itebej. Sva javna nadmetanja organizuju se u sedištu opštinske uprave, u Ulici cara Dušana broj 15.
Nova Crnja, Novi Bečej i Sečanj već su okončali prvi krug licitacija za izdavanje u zakup i na korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta. U prvom krugu, održanom 8, 9. i 10. oktobra 2019, Nova Crnja je ponudila u zakup 1.288,6 hektara. Mesec dana kasnije, kako je objavljeno na internet portalu Uprave za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede, Sečanj je potencijalnim zakupcima ponudio da zakupe i obrađuju 7.726 hektara, dok je Opština Novi Bečej, nudeći je uglavnom u petogodišnji zakup, za to zainteresovanima, krajem novembra, ponudila 4.980,5 hektara.
Na internet adresi http://upz.minpolj.gov.rs/sadrzaj/oglasi/tabelarni-pregled-usvojenih-oglasa/, na žalost, još nema oglasa ni datuma kada će se na licitacijama odrediti sudbina i zakupci državne poljoprivredne zemlje kojom raspolaže Grad Zrenjanin. Kako je ovde to postala ružna praksa, ponovo se „duboko” ušlo u proizvodnu sezonu (2019/2020), a da ratari ne znaju kada i koliko državne zemlje će moći da zakupe i kako da planiraju proizvodnju, odnosno krenu u nabavku repromaterijala koji će im za to biti potreban.
Od 145 lokalnih samouprava čijim je godišnjim programima korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za agroekonomsku 2019/2020. godinu Ministarstvo poljoprivrede dalo „zeleno svetlo”, Zrenjanin je među četiri (Ada, Beograd i Vrbas), u kojima se još ne zna kada će biti održan prvi krug licitacije.
Podsećamo da je prošle godine, a za sezonu 2018/2019, prvi krug licitacija održan tek krajem januara (za zakup ponuđeno ukupno 13.548 hektara), dok je drugi krug završen sredinom aprila, kada je obelodanjeno da je iz prvog ostalo čak 9.676,8 hektara.
Z. Dedić