I ZRENJANIN SE PRIKLJUČIO PROTESTIMA – SEDI, NE NASEDAJ

Gorući gradski problemi kao glavni razlog

Građani Zrenjanina, među njima veliki broj mladih, okupili su se u četvrtak, 9. jula na trgu ispred gradske kuće, pridruživši se tako stanovnicima mnogih gradova koji već nekoliko dana protestuju nezadovoljni najavom novog policijskog časa, postupcima vlasti u borbi sa epidemijom, kao i stanjem u društvu, posebno nakon izbora.
Većina prisutnih nosila je maske, a mogli su se čuti zvuci pištaljki i povici „hoćemo vodu” i „lopovi”. Okupljeni su, svi zajedno seli ispred gradske kuće, nakon čega su prošetali glavnom gradskom ulicom, Gimnazijskom, a deo njih je potom stajao ispred kancelarije Srpske napredne stranke (SNS), gde su zviždali i negodovali.

NEPRIJATNI MIRISI GUŠE
Protesti su nastavljeni tokom narednih dana. U petak, 10. jula, bilo je znatno manje ljudi koji su među sobom izglasali nekoliko predloga koji su ujedno i gorući problemi u Gradu: neispravna voda za piće, rad „Prekona” čiji neprijatni mirisi guše građane i rad gumare koja bi dodatno ugrozila životnu sredinu. Tražila se i smena lokalnih funkcionera čije su laži i malverzacije, prema mišljenju protestanata, godinama ugrožavale Grad.
Protest je nastavljen blokadom kružnog toka kod foto-studija „Avala” i nadvožnjaka na Bagljašu.
Subotu, 11. jul, obeležila je protestna šetnja i ponovna, kratkotrajna blokada nadvožnjaka nakon koje su učesnici nastavili da šetaju Bagljašom pozivajući da im se priključi što veći broj građana.
M. Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju