MONOLOZI DRAMSKOG STUDIJA U ATRIJUMU MUZEJA

Ljubav prema pozorištu, mladost i talenat obasjali publiku

Ljubav prema pozorištu, mladost i talenat obasjali publiku
Mladi glumci, mahom srednjoškolci, uz pomoć mentorke Vesne Varićak, uhvatili su se u koštac sa velikim dramaturzima i na sceni oživeli njihove likove. Svojim talentom i energijom raspoloženje monologa koji su izveli preneli su na prisutne.
Brojna publika imala je prilike da vidi izvedbe iz dela Šekspira, Čehova, Vilijamsa, Simovića i drugih značajnih pisaca.
– Monolozi su se pokazali kao divni za ambijentalni prostor kao što je atrijum Muzeja. Još jednom smo pokazali koliko naša publika voli velike klasike – izjavila je Vesna Varićak.
Iako se, kako je rekla Varićak, često misli da mladi ljudi nisu okrenuti literaturi i velikim delima, uspešnost ovog nastupa dokazuje da interesovanje postoji.

PRE SVEGA, NAJBITNIJI JE RAD NA SEBI
Zoran Stepanov, jedan od učesnika, glumom se bavi već 11 godina. Za ovu priliku pripremao je monolog Toma iz dela „Staklena menažerija” Tenesija Vilijamsa, koji prenosi junakovu borbu sa majkom. Kako kaže, za ovaj monolog se odlučio zbog utiska koji je ostavio na njega kada ga je prvi put pročitao.
– Mislim da je monolog mnogo teže spremiti nego dramsku predstavu, prvenstveno zbog toga što ga spremam sam. Kako na sceni ne postoji veza sa drugim glumcem, zbog tog nedostatka moram da radim mnogo više na sebi – objasnio je Zoran Stepanov.
Zoran je takođe pomagao drugarima u drugim scenama, a u pripremi, kako kaže, od značaja su mu bili i saveti druga koji je monolog ranije pripremao.

JEDNI DRUGIMA KRITIČARI I PODRŠKA
Šekspirovog „Hamleta” na sceni izveo je Ognjen Rodić. Kako je opisao, prilikom probi, članovi Studija trude se da međusobno upućuju kritike i sugestije kako bi jedni drugima pomogli da se što bolje pripreme.
– Svako se za nastup sprema kako mu to najviše odgovara. Profesorka se trudila da svakome približi tehnike koje će odgovarati njegovom senzibilitetu. Neko je vežbao ispred ogledala, neko se snimao pa slušao svoj glas, dok su drugi praktikovali različite tehnike čiji je odabir zavisio od glumca – rekao je Ognjen Rodić.
Da bi se monolog uspešno pripremio, Ognjen ističe da je ključno razumeti lik i uživeti se u tekst. Profesorka Vesna Varićak, u radu sa svakim od članova posebno, pomaže im da napreduju i neprestano pomeraju svoje granice, izjavio je Ognjen.

KORONA POREMETILA NAŠE PLANOVE
– Pre nastupa imali smo samo jednu probu, kako bismo se podsetili i finalno iznijansirali tačke. To se pokazalo kao vrlo uspešno, veoma sam zadovoljna kako je sve prošlo i kako su se mladi glumci snašli
– prenela je Varićak.
Plan Dramskog studija bio je da pred letnju pauzu igraju „San letnje noći” Vilijama Šekspira.
Kako je rekla mentorka, zabrana okupljanja i nemogućnost organizovanja proba poremetili su im planove, ali se nadaju da će krajem ovog leta opet nastupiti pred zrenjaninskom publikom.
J. Šormaz
Foto: Aleksandar Šakić