IMA LI EFEKTA ZAKON O ZABRANI PRODAJE ALKOHOLA MALOLETNICIMA

Dok omladina pije, zakon ne pomaže
Plastične flaše rasute po travnjaku, kese, otpaci i smeće oko klupa gradskih parkova i odmorišta, pa i u nekim od gradskih naselja, slika su koja se u Zrenjaninu tokom letnjih meseci može videti tokom i nakon vikenda, a pogotovo nakon nedavno završenih „Dana piva”.
Scenario je uvek isti: pred odlazak u grad, društvo se skuplja i „zagreva” alkoholom. Ako petkom ili subotom uveče prošetate jezerom 3, kroz Čokliget park ili vas put nanese u blizinu trafike „Matea” na Bagljašu ili igrališta u okolini škole „Njegoš”, srešćete grupe mladih ljudi kako ispijaju alkohol koji su doneli sa sobom, a potom ambalaže ostavljaju da svedoče o njihovom „tulumu”.
Ove prizore koje ilustruju i objavljene fotografije, nameću pitanje: kontroliše li i ko, zakonom određenu prodaju alkohola, punoletnim i maloletnim licima, u večernjim časovima?
U ovakvim situacijama, kada je prodaja alkohola u pitanju, odgovornost i nadzor obavljaju Tržišna inspekcija i Komunalna policija grada Zrenjanina. Za zakonski podržan nadzor prodaje alkohola maloletnicima zadužena je služba Tržišne inspekcije sa, nažalost, veoma slabim ovlašćenjima i ograničenim poljem delovanja.
– Na teren ilazimo isključivo po prijavama građana, kojih u letnjem periodu ove godine nije bilo. Za prodaju u ugostiteljskim objektima na teritoriji grada nismo zaduženi, a isto tako, kontrolišemo samo trgovine na malo. Kontrole, van prijava građanstva, radimo kad god Ministarstvo Republike Srbije za to izda nalog, bilo da se radi o redovnim ili vanrednim proverama. Prijave koje stižu od Zrenjaninaca su prioritet po kom funkcionišemo – kažu iz Tržišne inspekcije grada Zrenjanina.
Deo nadzora prodaje alkohola ima i Komunalna policija koja objektima sa dozvolom za prodaju alkohola svake godine preventivno izdaje upozorenje i podsećanje na pravila, a ove godine, to su uradili još početkom maja meseca. Period od 23 do 6 časova ujutru jeste vreme kada je promet alkohola u maloprodajnim objektima zabranjen, a situacija koja se viđa na ulicama, govori da propusta ipak ima. U prestonici i susednom vojvođanskom gradu, Novom Sadu, ovaj zakon je ukinut, a u Zrenjaninu je, prema rečima načelnika Komunalne policije, Igora Virijevića, još uvek na snazi.
– S naše strane, nadzor vrši inspekcijska služba dežurstva, kontrolišemo fiskalne račune i prilikom tih kontrola, u proteklom periodu, nismo naišli na nepravilnosti. Pre 23 časa, moguće je da lica kupe alkohol, pa je veliko pitanje koliko je ovaj zakon efikasan. Nema evidentiranih prijava građana, ako govorimo o prolećnim i letnjim mesecima koji su na izmaku, ali smo svakako spremni da u najkraćem mogućem roku reagujemo, ukoliko ih bude bilo. Izmena Zakona o inspekcijskom nadzoru nam ne dozvoljava da sprovodimo akcije, ali komunalni policajci obilaze mesta na kojima je prodaja alkohola pojačana – izjavio je Virijević za list „Zrenjanin”.
Prema rečima načelnika Komunalne policije, ozbiljnije posvećivanje ovoj situaciji podrazumevalo bi saradnju sa Policijskom upravom u redovnoj kontroli poštovanja Zakona o javnom redu i miru, ali, on ipak smatra da je ovaj problem duboko ukorenjen u društvu i da je pokušaj njegovog uređenja Zakonom samo posledica.
– Ne vidim ništa loše u konzumiranju alkohola na mestima gde se omladina u našem gradu danas okuplja. Druženje i zabava među mojim vršnjacima danas podrazumevaju umereno konzumiranje alkohola i ne vidim da je donešeni zakon o prodaji to promenio, naprotiv. Za kupovinu se organizujemo ranije, do vremena kada ona nije zakonski zabranjena i trudimo se da ne preterujemo u piću – rekla je Marija P. koju smo tokom vikenda u večernjim časovima, sreli na jezeru sa društvom.

KAZNE I DO POLA MILIONA DINARA
Član 21 Zakona o javnom redu i miru izriče kazne za prodaju alkohola maloletnim licima i one se kreću od 20.000 do 100.000 dinara, a za prekršaj ovog stava, pravno lice kažnjava se novčanom kaznom od 200.000 do 500.000 dinara. Preduzetnik je u obavezi da isplati istu sumu kao i pravno lice, a odgovorno lice u pravnom licu kazniće se iznosom od 20.000 do 100.000 dinara.

LjILjANA ĐURIĆ