IN MEMORIAM

Lajoš Engler otišao u legendu

Sportski velikan Zrenjanina Lajoš Engler Lala, košarkaš Proletera, preminuo je u petak u 92. godini u svom rodnom gradu. Rođen je 20. jula 1928. godine. Bio je član čuvene šampionske petorke Proletera koja je 1956. godine u Zrenjanin donela jedinu titulu prvaka Jugoslavije. Proleter je tada bio ubedljivo prvi ispred Olimpije, Partizana i Crvene zvezde.
Engler je košarkom počeo da se bavi u Proleteru 1945. godine, a osim šest godina provedenih u beogradskom Partizanu, sve ostale sezone igrao je za Proleter. Lajoš Engler je 78 puta igrao za reprezentaciju Jugoslavije, a od plavog dresa oprostio se na prvenstvu Evrope u Sofiji 1965. godine.
Petorka u kojoj su bili Vilmoš Loci, Lajoš Engler, Dušan Radojčić, Milutin Minja i Ljubomir Katić teško da će se ponovo roditi u Zrenjaninu. Engler je govorio da su košarkaši tada bili entuzijasti za koje je košarka bila samo igra, ali su je igrali bolje od ostalih.
Lajoš Engler je 2010. godine dobio priznanje Košarkaškog saveza (KS) Srbije za učešće na prvom svetskom prvenstvu 1950. godine u Argentini, 2016. godine dobio je Plaketu KS, a iste godine je košarkaški teren u zrenjaninskom naselju Mala Amerika poneo njegovo ime. Godinu dana kasnije pripala mu je nagrada Sportskog saveza grada Zrenjanina za životno delo.
Ovaj izuzetni košarkaš bio je dugogodišnji profesor nemačkog i engleskog jezika. Predavao je u Zrenjaninskoj gimnaziji, a bio je i direktor Srednje škole „25. maj” u Zrenjaninu, zamenik Pokrajinskog sekretara za nauku, kulturu i obrazovanje u Novom Sadu i urednik spoljno-političke redakcije lista „Mađar so”.

D. P.