IN MEMORIAM: Lajoš Engler otišao u legendu

Jedna od pet Proleterovih zvezda Lajoš Engler umro je u petak u 92. godini u svom rodnom Zrenjaninu. Popularni Lala je jedan od čuvenih košarkaša iz Zrenjanina koji je 1956. godine doneo Proleteru jedinu titulu prvaka Jugoslavije. Proleter je tada ubedljivo bio prvi ispred timova kakvi su Olimpija, Partizan i Crvena zvezda.

Košarkom se Engler bavio od 1945. godine. Osim 6 godina provedenih u beogradskom Partizanu kada je služio vojni rok, sve ostale sezone proveo je u Proleteru. Sedamdeset sedam puta je nastupio za reprezentaciju Jugoslavije, a od plavog dresa oprostio se na prvenstvu Evrope u Sofiji 1965. godine.

Petorka kakva je bila Loci, Engler, Radojčić, Minja i Katić teško da će se ponovo roditi u Zrenjaninu. Iako se košarka promenila, ostaje čar i lepršavost u igri koju su publici prikazivali ovi velikani.

Osim košarke Lajoš je bio dugogodišnji profesor nemačkog i engleskog jezika, direktor Srednje škole 25. maj u Zrenjaninu, zamenik pokrajinskog sekretara za nauku, kulturu i obrazovanje u Novom Sadu i urednik spoljno-političke redakcije lista Mađar so.

Damir Petrović