IN MEMORIAM

Engler Lajos- Lali (1928-2020)

Május elsejére virradóra nagybecskereki otthonában 92-ik életévében elhunyt Engler Lajos, kosarazó, pedagógus, újságíró.
Engler Lajos 1928. június 20-án a magyarországi bátaszéken született, azonban még gyermekkorában Nagybecskerekre került. A nagybecskereki kosarazás egyik úttörője a néhai jugoszláviai kosarazás egyik kimagasló egyénisége volt. Kosarazói pályafutását 1946-ban a nagybecskereki Proleterban kezdte, majd a belgrádi Partizánnak játszott, amit követően ismét a nagybecskereki csapat sorait erősítette.
Engler Lajos a Proleter híres ötösének (Lóci Vikmos, Dušan Radojčić, Ljubomir Katić, Milutin Minja) egyike volt, akik 1956-ban az akkori Jugoszlávia bajnoki címét is megszerezték. Ez a csapat képezte egy időben a Jugoszláv válogatott gerincét is. Résztvevője volt a Buenos Aerseben megrendezett első kosárlabda világ-bajnokságnak 1950-ben, majd a rá következőnek is, amelyet 1954-ben Brazíliában rendeztek meg. A jugoszláv válogatott színeit védte két Európa- bajnokságon is 1953-ban Szovjetunióban, illetve 1957-ben Bulgáriában.


Engler Lajos nyolcvanszor játszott a Jugoszláv válogatott színeiben, ahol 245 pontot ért el.
Aktív sportolói pályafutását 1963-ban fejezte be. Egyetemi tanulmányai befejezését követően német-angol szakos tanárként dolgozott Nagybecskereken, majd a helybeli Május 25. szakmunkásképző szakközépiskola igazgatója volt. Egy ideig a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárság titkárhelyettesi posztját is betöltötte. A tartományi titkárságtól kerül a Magyar Szóhoz, ahol először a művelődési rovatnál dolgozott, majd a külpolitikai rovat szerkesztője lett. Ebben a minőségben tudósított az el nem kötelezett országok csúcstalálkozóiról és Josip Broz Tito Jugoszláv elnök számos külföldi útjáról is. A Magyar Szótól vonult nyugdíjba, amikor visszaköltözött Nagybecskerekre és itt élt haláláig.
Nyugdíjas éveit is igen aktívan töltötte, minden lehetőséget kihasznált a kosárlabda és általában a sport népszerűsítősíhez, valamint mindig készséggel állt a fiatal újságírók rendelkezésére, mindig jó tanáccsal és hasznos útravalóval látta el őket.
2016-ban Nagybecskereken a Kis-Amerika városrészben a Katonai Stadionon a kosárlabda pályát Engler Lajosról nevezték el, azon az eseményen ő is jelen volt.
– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy rólam nevezték el ezt a pályát, de most ezt én, az akkori csapat összes tagja nevében veszem át. Arra kérek itt most mindenkit, hogy vigyázzon erre a pályára, hogy ilyen szép maradjon mint ma- mondta akkor megnyitó beszédében.
Engler Lajost kedden, május 5-én a nagybecskereki katolikus temetőben kísérték utolsó útjára.