INCIDENT U CENTRU GRADA 31. DECEMBRA IZAZVAO BURNE REAKCIJE U JAVNOSTI

Potukli se uticajniji sugrađani, šta su posledice

Doček 2019. godine u Zrenjaninu počeo je neočekivano burno. U ranim popodnevnim časovima 31. decembra došlo je do fizičkog obračuna u kojem su učestvovali visoki zvaničnik SPS-a i sportski funkcioner Rvačkog saveza Srbije koji je i pomoćnik načelnika Policijske uprave Zrenjanin.
Kako saznajemo, do incidenta je došlo tokom tzv. dnevnog dočeka Nove godine u jednom kafiću u centru grada u prisustvu brojnih svedoka, a pominju se Dragan Ćapin, pomoćnik gradonačelnika, Dragan Vulešević, član Gradskog veća, Radovan Bulajić, nekadašnji predsednik Skupštine grada i dr Boban Đukanović, funkcioner SPS-a. Prema nezvaničnim informacijama, navodno je sportski funkcioner Rvačkog saveza Srbije i pomoćnik načelnika Policijske uprave prvi je nasrnuo na zvaničnika SPS-a, te mu je on uzvratio, pogodivši ga staklenom čašom u glavu.
Zrenjaninska policija je odmah po prijavi da je u jednom ugostiteljskom objektu 52-godišnjeg muškarca fizički napao 55-godišnji sugrađanin, izašla na lice mesta i o događaju obavestila Osnovno javno tužilaštvo, potvrdila je Policijska uprava Zrenjanin.

KO SU UČESNICI INCIDENTA?
– U tom incidentu lakše je povređen 52-godišnji muškarac kojem su povrede konstatovane u Urgentnom centru. Po nalogu nadležnog tužioca protiv muškarca (55) podneta je krivična prijava, zbog postojanja osnove sumnje da je izvršio krivična dela laka telesna povreda i ugrožavanje sigurnosti, a protiv pedesetdvogodišnjeg ovlašćenog službenog lica Policijske uprave, prekršajna prijava po Zakonu o javnom redu i miru – saopštila je Policijska uprava.
Vest o tuči širila se munjevitom brzinom, a o tome se raspredalo čak i u frizerskim salonima. Naš portal jedini je tog popodneva informisao javnost o tom slučaju, što je izazvalo burne reakcije građana. Mnogi su smatrali da bi trebalo da obelodanimo imena učesnika incidenta. Pošto nismo imali zvanično saopštenje nadležnih organa, to nismo učinili. Zanimljivo je da ni policija nije navela inicijale zavađenih sugrađana. Dnevna štampa prenela je da su se potukli Željko Malušić, član Glavnog odbora SPS-a, i Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije i pomoćnik načelnika Policijske uprave Zrenjanin.

PRAVO JAVNOSTI DA ZNA
I Dalibor Bubnjević, glavni urednik lista „Zrenjanin”, je u prošlom broju u svojoj kolumni „Ogledalo nedelje” naveo da smo jedini lokalni/regionalni medij koji je izvestio o obračunu među viđenijim sugrađanima i da niko drugi nije smatrao da javnost ima pravo da zna o upotrebi sile između člana Glavnog odbora SPS-a i pročelnika Rvačkog saveza Srbije.
Već 2. januara dogodio se još jedan fizički napad. Nezvanično smo čuli da je u jednom od kafića u „Aviv parku” muškarac ošamario funkcionera Pokrajinskog sekretarijata za sport. Kada smo ga pozvali i pitali da prokomentariše događaj i da li će napad prijaviti policiji, negirao je da se to uopšte dogodilo iako smo ukazali da je bilo svedoka koji su nam to ispričali.
– Postavlja se pitanje dokle smo to stigli kada se svi boje nečega ili nekoga. Potiskivanje istine je legitimna strategija, ali šta kada neman dođe do vas, kome ćete se obratiti – zaključuje glavni i odgovorni urednik u „Ogledalu nedelje”.

  • BEZIMENI AKTERI
    Dnevne novine „Politika” početkom januara pisale su o tuči u centru grada, navodeći kako je portal lista „Zrenjanin” objavio vest o bezimenim akterima sukoba i da te informacije nema u štampanom izdanju. Imena učesnika u incidentu navode se tek na kraju kratkog članka.

 

  • STOPIRAN TEKST?
    Vest o tuči objavio je i list „Alo” koji kaže da je razlog sukoba zelenaški dug. Oni navode da se ovaj događaj u Zrenjaninu prepričavao danima dok je u medijima bila zabranjena tema.
    – Tekst o incidentu je stopiran u novinama „Zrenjanin”, dok je lokalni portal objavio informaciju o tome, pa ju je naknadno povukao – navodi „Alo”.
    Vest o incidentu u centru grada nikada nije bila povučena sa našeg portala, samo je iz kategorije Najnovije prebačena u Društvo.

I. ISAKOV