INTENZIVNI RADOVI NA SREĐIVANJU PARCELE KOD EČANSKE KULE

Uskoro izgradnja sportskog centra?

Nedeljama unazad gotovo svakoga dana kroz Novosadsku ulicu u Ečki prolazi na desetine šlepera sa prikolicama punim zemlje. Njihovo odredište je parcela koja se nalazi prekoputa Kaštela, a zadatak je da urede potez koji vodi od ulice ka Begeju. Posao je poveren firmi „Ekogradnja”, a zvaničnih informacija o daljim planovima za ovaj teren nema.

U TOKU SU PRIPREMNI RADOVI
Kako objašnjava Tomislav Milin, direktor „Ekogradnje”, potez je ranije raskopan i od tada je neuređen, a trenutno je u toku nivelacija zemljišta. Plan je da se na ovom mestu izgrade sportski tereni, između ostalog za mali fudbal i odbojku na pesku, kao i igrališta za decu i slični sadržaji.
Kako smo se na terenu uverili, ivica sređenog poteza nekoliko metara viša je u odnosu na ostatak parcele. Prema rečima radnika koje smo tamo zatekli, sa nasipanjem se krenulo u martu, a za istovar je izabrana parcela u Ečki uz dozvolu lokalne samouprave. Objašnjavaju da je firma, kao podizvođač radova kompanije „Linglong”, angažovana da zemlju koja je iskopana prilikom izgradnje fabrike odnese iz njenog kruga. Kada će otpočeti gradnja na navedenoj lokaciji, nisu znali da nam kažu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, potez na kojem se odvijaju pripremni radovi obuhvata tri parcele. Deo koji okružuju ulice Novosadska i Libertatea u vlasništvu je Repubike Srbije, a pravo na njeno korišćenje ima UTP „Kaštel” Ečka, a u pravcu Begeja sledi parcela koju koristi JVP „Vode Vojvodine”. Poslednje u ovom nizu jeste građevinsko zemljište u vlasništvu Grada, okarakterisano kao njiva I klase.
Građevinska dozvola nije izdata ni za jednu od njih, pokazuju podaci Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP).
Iako su korisnici državne parcele, iz „Voda Vojvodine” objašnjavaju da preduzeće nije obavešteno ni o kakvim radovima na njoj. Iz gradske uprave potvrdili su nam da Odeljenje za urbanizam nije izdalo lokacijske uslove i građevinsku dozvolu. Međutim, kažu da još uvek ne žele da objave kada će radovi krenuti, koja je vrednost investicije i odakle će se finansirati.

ŠAPUĆE SE
Zbog nedostatka zvaničnih informacija, meštani o dešavanju u selu imaju razne teorije. Kako na terenu saznajemo, veruju da se gradi veliko klizalište, megamarket ili stanovi za radnike „Linglonga” (za tu namenu već su kupljene dve parcele na izlazu iz sela).
Navedena mišljenja dele i pratioci našeg Fejsbuk profila. Pitaju se da li će zbog nasute zemlje podzemne vode plaviti ulice u selu i da li je izvršeno ispitivanje odliva kišnice. Ukoliko su u pitanju sportski objekti, Tanja Vasić Mijajev smatra da nadležni treba da odgovore da li će oni biti pokriveni ili otvoreni, koliki će prostor zauzeti, da li mogu da ugroze okolinu i odakle će se radovi finansirati.

J. Šormaz

  • BEZ BRIGE O VODOTORNJU
    Radovi na raščišćavanju i nasipanju terena izvode se na parceli na kojoj se nalazi vodotoranj izgrađen krajem 19. veka. Budući da se ne radi o konzervaciji, restauraciji, rekonstrukciji ili revitalizaciji, Zakon u ovom slučaju ne zahteva da nadležni izdaju mere tehničke zaštite, objašnjavaju iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
    Vodotoranj na kanalu je deo kompleksa nekadašnjeg plemićkog imanja. Za kulturno dobro proglašen je 2019. godine. Danas je u lošem stanju, delovi objekta otpadaju, a prilaz je nebezbedan, navodi se na sajtu Zavoda za zaštitu spomenika kulture.