NAJBOLJE IZ NAŠEG GRADA: ANĐELA GRUBAČKI POSVEĆENA RUSKOM JEZIKU I HORTIKULTURI

Mlada učenica ređa uspeh za uspehom

Maturantkinja Poljoprivredne škole Anđelka Grubački nedavno je osvojila prvo mesto na 37. Republičkom takmičenju koje se održalo u našem gradu. Osim hortikulture, svoje vreme posvećuje brojnim aktivnostima.
– S obzirom na to da se takmičenje sastojalo iz dva dela, imala sam dva mentora sa kojima sam se spremala. Moja razredna Veselinka Nikin mi je pomogla sa teorijom. Spremala sam se čitajući zbirku pitanja koja se sastojala iz sedam predmeta. Vežbanje praktičnog dela odvijalo se dve nedelje pred samo takmičenje. Sa profesorkom Ljiljanom Bačvanski vežbala tehniku i brzinu izrade aranžmana. Naravno, zajedno smo osmišljavale izgled romantičnog aranžmana – napominje Anđela Grubački.
Kako kaže, njen uspeh prati podrška roditelja i najbližih prijatelja, a za vreme samog takmičenja bodrili su je i mentori i ostali profesori njene škole.

CVETNA MOTIVACIJA
Kuću Grubačkih, pored cvetnih ukrasa, krase i mnogobrojne Anđeline diplome. Pre dve godine osvojila je diplomu „Dr Đorđe Radić” koja se dodeljuje najboljim učenicima poljoprivrednih škola, dok je drugo mesto osvojila na 28. festivalu cveća „Ruže Lipolista”. Proslavila se i na takmičenju iz ruskog jezika.
– Zahvaljujući afričkim ljubičicama počela sam samostalno da učim ruski jezik, pošto je većini iskusnih kolega ruski jezik maternji. S obzirom na to da sam morala da čitam stručnu literaturu u vezi sa ovom vrstom, ovaj jezik mi je bio neophodan. Prošle godine osvojila sam drugo mesto na Međunarodnoj olimpijadi Predsedničke biblioteke Boris Jeljcin „Rusija u elektronskom svetu”. Krajem godine sam bila prva na Međunarodnoj olimpijadi Sankt Peterburgškog državnog univerziteta – rekla je naša sagovornica.
Od jednog poklona rodila se njena ljubav prema malom cvetu. Pre šest godina počela je da uzgaja hibridne afričke ljubičice, od čega je napravila čak i mali biznis, pa ih ona povremeno prodaje na društvenim mrežama.
– Ova vrsta ljubičica jeste zahtevnija u odnosu na one kupljene u cvećari, ali osnove nege su iste. Treba im se obezbediti adekvatan supstrat (mešavina treseta i perlita), vole svetla mesta bez direktne sunčeve svetlosti, ali u mom slučaju cela kolekcija je na policama sa veštačkim osvetljenjem. Moraju se umereno zalivati, optimalna temperatura je do 25 °s – savetovala je Anđela.

 

PREDSTOJI PRIJEMNI
U planu joj je da nastavi svoje školovanje i to na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Uskoro je očekuje prijemni ispit za koji se gotovo i spremila.
– Mogu se zamisliti u različitim oblastima, proizvodnji, prosveti, nauci ili nekim drugim sferama, a u vezi sa mojim interesovanjima – istakla je Anđela.
Srednja škola će joj, kako kaže, ostati zauvek u srcu.

– Jako mi je žao što je došlo vreme da napustimo školu. Za četiri godine sam je jako zavolela, kao i profesore i svoj razred. Nedostajaće mi časovi praktične nastave i pravljenje aranžmana. Ipak, najlepše uspomene su mi one sa takmičenja. Uvek ću pamtiti savete, smernice i podršku profesora. Za Zrenjanin će me zauvek vezivati sećanja na detinjstvo i školovanje. Ne isključujem mogućnost da ću se jednog dana vratiti u svoju školu, možda u nekom drugom svojstvu – rekla je učenica.
Anđela kaže da je poljoprivredna škola odlična za sve ljubitelje prirode, biljaka i životinja. Tokom školovanja je stekla znanja iz različitih sfera, što joj omogućuje izbor profesije koji nije usko vezan za poljoprivredu.

 

A. Ilijev
Foto: privatna arhiva