INTERVJU: GRADONAČELNIK SIMO SALAPURA GOVORI O RASKIDU UGOVORA SA FABRIKOM VODE I DALJIM PLANOVIMA

Nema kalkulacije sa zdravljem Zrenjaninaca, ne prihvatamo polovična rešenja

Vest da je krivicom investitora došlo do raskida ugovora JKP „Vodovod i kanalizacija” sa Fabrikom vode, i da će Grad Zrenjanin moći da se okrene traženju novih rešenja, koja će posle više decenija obezbediti čistu pijaću vodu, obradovala je, ali u isto vreme i zabrinula Zrenjanince. S jedne strane, zadovoljni su što je Grad odlučio da okonča saradnju s kompanijom koja nije uspela da prečisti zrenjaninsku vodu, a sa druge, to znači da građane čeka nova neizvesnost kada će i da li će biti pronađeno novo rešenje i da li će ono biti uspešno.
Nakon što je ugovor sa Fabrikom vode raskinut, porazgovarali smo sa gradonačelnikom Simom Salapurom o uzrocima raskida ugovora i daljim planovima Grada.
Šta je izazvalo raskid saradnje, kada investitori tvrde da je postrojenje dobro rešenje, ali da „Vodovod” ne želi da ih uključi u sistem?
– Dve stručne komisije utvrdile su da postrojenje za prečišćavanje vode u Zrenjaninu ne ispunjava kriterijume. Stručna komisija JKP „Vodovod i kanalizacija” i nezavisna stručna komisija, koju je angažovao Grad, zaključile su da postrojenje za prečišćavanje vode ne ispunjava kriterijume iz ugovora i da ugrožava vodosnabdevanje i sistem kanalizacije u našoj sredini.
Grad Zrenjanin je bio uveren da smo angažovanjem stranog investitora, koji je ponudio u svetu prihvaćenu tehnologiju prerade, osigurali čistu i zdravu pijaću vodu za sve nas. Za sve Zrenjanince, za naše porodice. Ispostavilo se da investitor nije adekvatno odgovorio poverenom izazovu i mi smo, kao odgovorna uprava, odbili da postrojenje s polovičnim rezultatom priključimo na vodovodni sistem grada. Niko od nas u gradskoj administraciji nema nameru da kalkuliše sa zdravljem Zrenjaninaca. Ne prihvatamo polovična rešenja! Nemamo pravo na to. Angažovali smo stručnjake i od njih tražili odgovore. Ovo je previše osetljiva i važna stvar da bismo o njoj odlučivali na osnovu emocija ili interesa investitora. Mi u Zrenjaninu problem s pijaćom vodom najbolje osećamo. S tim problemom ustajemo, živimo i sa njim idemo na spavanje. Već decenijama.
Šta se u tom izveštaju navodi, odnosno do kakvog su zaključka predstavnici struke došli?
– Tim eminentnih stručnjaka utvrdio je da investitor nije izgradio postrojenje u skladu s projektovanom tehnologijom prečišćavanja. Bez obzira na to što Grad Zrenjanin iz svog budžeta nije izdvojio nijedan jedini dinar, ispitaćemo zašto investitor nije uspeo da na adekvatan način primeni širom sveta priznatu i pouzdanu tehnogoliju prečišćavanja vode.
Analize su pokazale da projekat kompanije „Grupo zilio” nije doneo očekivani rezultat. Kako to komentarišete?
– Postrojenje za prečišćavanje vode kakvo je investitor „Grupo zilio” ponudio Zrenjaninu uspešno radi u celom svetu. Od Amerike do Evropske unije. Obe komisije slažu se u jednom: fabrika vode nije izgrađena u skladu s tehnološkim zahtevima i propozicijama. Mi ćemo formirati ekspertsku komisiju od koje ćemo tražiti da se ispitaju sve okolnosti i o rezultatima ćemo obavestiti sugrađane. Oni moraju da znaju sve u vezi s ovom temom.
Zašto ste do sada ćutali?
– Mi smo odgovorno radili na rešavanju slučaja. Nismo hteli da preduzmemo nijedan korak, koji bi investitoru dao priliku da, koristeći rastegljivost tumačenja propisa, zbog neke naše ishitrene reakcije ili prerano saopštene informacije započne neku proceduru koja bi nas onemogućila da bezbolno, bez troškova po Grad i građane raskinemo ugovor. Pošto je investitor sopstvenim sredstvima realizovao projekat za koji je dao garancije da će dati uspešan rezultat i u tome nije uspeo, sačekali smo da se stvore zakonski uslovi da raskinemo ugovor, a da zbog eventualnog sudskog spora ne oštetimo gradski budžet. Investitor je, videli su Zrenjanici, pokazao da je spreman na sve.
Kako rešiti višedecenijski problem Zrenjaninaca?
– Stručne komisije decidirano navode da voda u Zrenjaninu spada u vode čija prerada zahteva najkomplikovaniju tehnologiju. „Grupo zilio” je ponudio tehnologiju koja spada među najbolje. Ali, onda se ispostavilo da projekat nije izveden dobro i da u pet od devet proizvodnih faza, postrojenje koje je izgradio „Grupo zilio” ne odgovara tehnološkim zahtevima. To ne znači da tehnologija ne postoji, već da ovaj konkretan investitor nije dobro uradio posao!
Ukoliko ne može, šta je alternativa?
– Zdravlje Zrenjaninaca nema alternativu. Neophodno je da se pronađe rešenje koje će garantovati da će iz česama poteći čista voda.

L. Z.

  • TRAŽIMO POMOĆ OD DRŽAVE
    Na pitanje novinara ko može biti novi investitor gradonačelnik navodi da poučeni iskustvom prethodnog investitora, koji nije uspeo da obezbedi propisima i ugovorom definisani kvalitet vode, pažljivo će analizirati sve činjenice.
    – Ne želimo da izgubimo još četiri godine, niti da novu odluku donesemo preko noći i dobijemo rešenje koje ne odgovara interesima Zrenjaninaca. Snabdevanje ispravnom pijaćom vodom 123.000 žitelja je zadatak iznad svih drugih zadataka za sve nas u lokalnoj samoupravi. I zato smo se obratili za pomoć državi i očekujemo da ćemo uz pomoć najviših organa vlasti uspeti da nađemo adekvatno rešenje – poručuje prvi čovek Grada Zrenjanina