KAKVA JE BEZBEDNOST NA ULICAMA GRADA, IMAJU LI SUGRAĐANI POVERENjE U ČUVARE REDA

Stopa kriminaliteta je najniža u poslednjih 15 godina

Na čelu Policijske uprave Zrenjanin od kraja prošle godine nalazi se Slaviša Lakićević, koji je radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije zasnovao 1994. godine.
Brojni izazovi su pred prvim čovekom zrenjaninske policije, a ekskluzivno za naš list govori o odgovornosti koju njegova funkcija nosi, bezbednosti na gradskim ulicama, broju krivičnih dela i o brojnim aktivnostima.
Prvi koraci, kada ste imenovani na novu, odgovornu dužnost, bilo je upoznavanje sa nadležnima u lokalnoj samoupravi i predstavnicima političkog sistema. Kakva je dosadašnja saradnja?
– Bezbedne ulice su zajednički cilj Policijske uprave Zrenjanin i lokalne samouprave, a da bismo ostvarili veću sigurnost za sve naše građane preduzeli smo niz aktivnosti.
Kako bi bezbednost saobraćaja bila podignuta na što viši novo, lokalna samouprava donirala nam je „droga test” koji može utvrditi prisustvo narkotika u organizmu vozača (kokain, marihuana, amfetamin). Takođe, u aprilu kada je na ulicama povećano prisustvo vozača dvotočkaša, realizovali smo akciju „Kaciga glavu čuva” tokom koje smo motoristima održali predavanje kako da bezbedno učestvuju u saobraćaju i podeli im kacige koje je obezbedio Savet za bezbednost saobraćaja Grada Zrenjanina.
Nismo zaboravili ni poljoprivrednike, pa smo u februaru održali predavanje na šta treba da obrate pažnju kada započnu sa radovima, a tom prilikom smo im uručili 80 žutih rotacionih svetla, kao i 80 oznaka za spora vozila. Takođe, ukoliko situacija sa epidemijom korona virusa to dozvoli, planirane su i manifestacije „Dani piva” u Zrenjaninu, „Velikogospojinski dani” u Novom Bečeju, tokom kojih ćemo biti prisutni kako bi sve prošlo bez incidenata.
Kako ocenjujete bezbednosno stanje u Gradu Zrenjaninu?
– Možemo se pohvaliti da je za prvih šest meseci na području naše uprave unapređeno stanje bezbednosti, broj krivičnih dela smanjen je za oko sedam odsto u odnosu na isti period prethodne. Stopa kriminaliteta je najniža u poslednjih 15 godina, a operativnim radnom utvrđeno je da na našem području ne deluju kriminalne grupe.
Možemo reći da smo zadovoljni i procentom rasvetljavanja krivičnih dela, posebno onih najtežih, nemamo nijedno nerasvetljeno ubistvo, pokušaj ubistva, kao ni tešku telesnu povredu. Nije evidentirano nijedno krivično delo teško ubistvo, dok je u junu ove godine izvršeno jedno ubistvo, koje je intenzivnim radom, za samo jedan dan rasvetljeno, učinilac je identifikovan i uhapšen. Takođe, brzom i efikasnom akcijom, za samo nekoliko minuta, pronađen je osumnjičeni za pokušaj ubistva, a takođe u drugom slučaju za isto krivično delo, osumnjičeni je pronađen nakon nekoliko sati.
Procenat rasvetljavanja neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila je veoma visok – oko 91 odsto, a procenat rasvetljavanja razbojništva je oko 75 odsto. Što se tiče saobraćaja, ove godine je otkriveno i sankcionisano za 53 odsto prekršaja više, nego tokom ovog perioda 2020. Ove brojke nam govore da pripadnici policije čine sve što je u njihovoj moći kako bi unapredili sigurnost građana na što viši nivo.
Koliko je bilo prijava nasilja u porodici od početka godine?
– Borba protiv svakog nasilja jedan je od prioriteta Ministarstva, a posebno suzbijanje nasilja u porodici. Osvrnuću se i na „Zrenjaninski model” postupanja u događajima sa elementima ovog nasilja, koji smo u saradnji sa tužilaštvima i Centrom za socijalni rad osmislili pre 10 godina, a koji se danas primenjuje na području cele Republike Srbije. Porodično nasilje je veliki društveni problem, a od početka godine na našem području smanjen je broj ovih krivičnih dela za trećinu u odnosu na prvih šest meseci 2020. Ako govorimo o javnom redu i miru, uporedni podaci za prvu polovinu ove i prethodne godine pokazuju da je broj prekršaja ove godine manji za oko 20 odsto.
Šta bi valjalo činiti i kakvi su dalji koraci u unapređenju bezbednosne situacije i stvaranju boljeg, sigurnijeg i perspektivnijeg mesta za život i rad?
– Osim unapređenja stanja bezbednosti i niske stope kriminaliteta, cilj nam je da što više policajaca bude na ulicama, među građanima, naročito kroz pozorničku i patrolnu delatnost, jer je to najbolji način da ih građani upoznaju, ali i da mogu što brže da reaguju ako dođe do nekog krivičnog dela. Akcenat će biti, kao i do sada, na pravovremenom i brzom reagovanju na prijave i zahteve građana, kao i na unapređenju saradnje sa ostalim institucijama kako bismo zajedničkim snagama doprineli što većoj bezbednosti.
Unapređenje bezbednosnosti mladih, takođe, zahteva veliku pažnju. zbog toga smo tokom leta, kada na javnim mestima ima više građana, pojačali aktivnosti policijskih službenika. Poverenje građana u policiji nam je od izuzetnog značaja, a prema anketama lokalnih samouprava i škola, naši građani se uglavnom osećaju bezbedno i zadovoljni su našim radom, a naš cilj je da u narednom periodu ovo poverenje opravdamo i još više jačamo.

B. Jajić

Foto: arhiva PU Zrenjanin