ZORAN LJUBOTINA O ORGANIZACIJI I PROGRAMU „DANA PIVA”

Pripremljen je bogat program za sve generacije

Zrenjaninska kulturna i javna scena je ovog leta, uprkos brojnim izazovima, bogata događajima. Program je raznovrstan, od muzičkih, koji preovladavaju, do filmskih projekcija, sporta, radionica namenjenih deci i odraslima. Sve se odvija na otvorenom.
„Dani piva”, najstarija turistička manifestacija u Gradu, koja je prvi put održana 1986. i odavno izašla iz lokalnih okvira, planirana je ove godine da se realizuje od 25. do 29. avgusta.
Više o samom događaju, okolnostima pod kojima će se održavati i izvođačima koji će nastupiti za naš list govorio je Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije (TO).
– U uslovima pandemije, Grad i Turistička organizacija uveliko pripremaju ovaj značajan i vrlo kompleksan događaj. Iz dana u dan pratimo i poštujemo odluke Kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije, kako bi pristupili realizaciji programa, uz poštovanje svih mera koje budu propisane od strane nadležnih organa.

„FILHARMONIJA”, DEJAN PETROVIĆ I „BIG BEND”, JELENA ROZGA
– Pripremljen sadržaj je izuzetno bogat i prilagođen svima. Start „Dana piva” planiran je u utorak, 24. avgusta. Sa gradskog trga krenuće povorka fijakera, koji će uz tamburaše u svojstvu pozivara, najaviti događaj, obilaskom Grada i drugih ustanova uz besplatno, točeno pivo – ističe Zoran Ljubotina i dodaje da je narednog dana predviđen dolazak gostiju iz Mađarske. U okviru „Zlatnog kotlića”, učesnici će se nadmetati u kuvanju riblje čorbe, a biće održan i „Festival tradicije i kulture”. Međunarodni festival folklora „Lala” predviđen je da se održi istog dana, uz učešće gostiju iz zemlje i regiona, kaže naš sagovornik.
– Adrenalin se podiže u četvrtak, 26. avgusta, nastupom Zrenjaninske fiharmonije, na Trgu slobode. Petak, 27. avgust, rezervisan je za miks „ABBA” i „Metalika” tribjut bendova, uz pratnju „Filharmonije”. Dejan Petrović i „Big Bend” zabavljaće naše sugrađane u subotu, 28. a čast da zatvori ovogodišnje „Dane piva” pripašće Jeleni Rozga, koja bi trebala da peva u nedelju, 29. avgusta – kaže Ljubotina.

VIŠE OD 50 VRSTA PIVA
Na Žitnom trgu, uz točenje više od 50 vrsta piva, posetioci će moći da uživaju u velikom broju koncerata, a obeležiće ih, između ostalih: Marko Luis, Dženan Lončarević, „Partibrejkersi”, „Divlje jagode”, Adil i drugi afirmisani izvođači.
– Program „Dana piva” će se, kao i prethodnih godina, održavati na više lokacija u gradu. Neće izostati ni programi za najmlađe (Gimnazijska ulica, Kulturno-umetnička i dramska dešavanja, Gradska bašta, prevlaka). Nadamo se da će posetioci biti zadovoljni i otići puni pozitivnih utisaka – ističe Ljubotina.
Dodaje da će i ove godine za naše sugrađane Turističko informativni centar organizovati vožnje (brodićem, kao i panoramskim autobusom). Postavka industrijskog nasleđa, poznata kao „Muzej piva” na keju, biće otvorena za sve organizovane grupe uz turističkog vodiča.
– Ovom prilikom želimo da pozovemo sve zainteresovane da dođu i da se druže sa nama tih pet dana, a mi im obećavamo dobar provod i dane za nezaborav – poručuju iz TO.

Miroslava Malbaški

 

  • KULTURNO LETO JE OBELEŽENO I RURALNIM TURIZMOM!
    „Banatska bajka” izašla je izvan lokalnih okvira i svojim Karavanom uspela da ispromoviše i podrži sela, njihove vrednosti, kulturu, običaje, ali i ljude koji su dobri domaćini. Karavan će posetiti Taraš 19. avgusta, a Lazerevo 18. septembra kada meštani obeležavaju Dan kolonizacije.
    – Radeći „Karavan banatske bajke” podižemo značaj ruralnih sredina, oživljavamo sećanja na njihove pomalo zaboravljene velikane ponikle sa ovih prostora, seoske slave koje su bile same po sebi dovoljne da prikažu svo njihovo bogatstvo i lepotu. Toliko toga ima da se vidi i doživi u našim multinacionalnim sredinama i to svakako treba da se promoviše – poručuje Ljubotina.

 

  • ZAVRŠAVA SE JOŠ JEDNA „BANATSKA BAJKA”
    – Peta „Banatska bajka – leto u gradskoj bašti” je u finišu. Smatram da je izuzetna manifestacija, sa mnogo dobrih programa, iz večeri u veče. Planirano je da traje do 20. avgusta. Izmenili smo koncepciju i uveli novine kada su izvođači u pitanju, ali i programi za najmlađe, multimedijalni, muzičko scenski, umetnički i sportski. Oživeli smo ovaj predivni prostor. Na našu radost kao organizatora, ali i saradnika, bašta je svako veče puna, traži se stolica više, a to je već izuzetna ocena kvaliteta – kaže Ljubotina.