GRAD BEZ DEŽURNOG ZUBARA NEDELJOM

Pacijenti ispaštaju zbog manjka kadra i finansijskih sredstava

Jedina stomatološka služba u Srednjobanatskom okrugu koja je bila angažovana za hitne slučajeve nedeljom, od pre nešto više od mesec dana više nije dostupna korisnicima zdravstvene zaštite.
Dve ekipe koje su činile specijalista i medicinska sestra, zadužene za nedeljna dežurstva (u Stomatološkoj službi za odrasle i u Dečijem dispanzeru) više u ovom terminu neće raditi. Kako iz Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov” kažu, odluka je doneta nakon procene situacije na terenu, efikasnosti službe, stepena troškova i eksploatacije kadrova.

ODLUKA NIJE DEFINITIVNA
– Radi se o racionalizaciji u odnosu na kadrovsko stanje i finansijske mogućnosti Doma zdravlja. U skladu sa tim, drugačijom unutrašnjom organizacijom fokusiramo je tako da bismo mogli da premostimo ovaj period, imajući u vidu izuzetno smanjene prihode zbog korone – objašnjava Zdravko Ždrale, v.d. direktora Doma Zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.
Prema njegovim rečima, analizom odnosa troškova i broja usluga zaključeno je da je služba razuđena i neefikasna. Troškove kadra koji je angažovan za dežurstva ne pokriva RFZO, već se on plaća iz sopstvenih prihoda Doma zdravlja. Pored toga, angažovanje zaposlenih koji u toku dežurstva realizuju jednu ili nijednu uslugu veliki je udar na budžet, kaže Ždrale. Sa druge strane, dodaje, nema dovoljno osoblja za ovakvu praksu.
Iz Doma zdravlja naglašavaju da se u hodu preispituju sve alternative i da nisu definitivne, već da se prilivom prihoda i kadra mogu menjati.
– Biće još racionalizacija u sklopu podizanja efikasnosti stomatološke službe na dnevnom nivou. Sve što je višak i ugrožava opstanak biće usmereno na korišćenje potencijala i dečijeg dela i dela za odrasle – kaže Zdravko Ždrale.

SIGURNOST UZ DEŽURSTVA
Zrenjaninci odluku nisu dočekali sa oduševljenjem. Sugrađanin sa kojim smo razgovarali smatra da je mogao da ostane jedan stomatološki tim koji bi brinuo i o deci i o odraslima, kako bi imali kome da se obrate nedeljom.
– Kolika je ušteda u odnosu na to da ste jednoj osobi uskratili pomoć kada ima npr. upaljen zub. Medicina je morala presuditi u korist pacijenta – smatra on.
Da bol ne bira vreme ističe sugrađanka Ivana Š.
– Ako ne postoji nijedno mesto na koje mogu da se obratim, prinuđena sam da idem na privatne preglede, što može biti veliki izdatak koji ne može svako da priušti – podseća Zrenjaninka.
Savetnica za zaštitu prava pacijenata Ivana Popov rekla je da na ovu odluku nije bilo žalbi korisnika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Na pitanje da li su na ovaj način ugrožena prava pacijenta, nije mogla da nam da odgovor, budući da savetnik postupa samo ukoliko postoji prigovor.

J. Šormaz

 

 • U SREDNJEM BANATU TEŽE DO ZUBARA
  Nakon analize Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin o zdravstvenom stanju stanovništva Srednjobanatskog okruga za 2019. godinu, zaključeno je da se broj stomatologa smanjio u odnosu na prethodnu godinu, pa je ocenjeno da je obezbeđenost stanovništva lošija.
  Najbolja situacija je u Sečnju gde su na jednog zubara upućena 3.942 korisnika zdravstvene zaštite, a najlošija je u Žitištu, gde se taj broj popeo do 5.085 stanovnika. U Zrenjaninu jedan stomatolog brine se o 4.671 pacijentu.
  Prema podacima Zavoda, jedan zubar obavi 1.658 pregleda godišnje, što je prema njihovim računicama oko 6 pregleda dnevno (manje od jedne posete po satu).

 

 • MANJAK ANGAŽOVANIH STOMATOLOGA
  U Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov” krajem 2020. godine bilo je zaposleno 25 zubara, što je četiri manje od propisanog normativa. Od planiranih preko 100 hiljada usluga za 2020. godinu, izvršeno je blizu 65 hiljada, odnosno 64,71 odsto, navodi se u plansko-izveštajnim tabelama Instituta za javno zdravlje Srbije.
  Iz Doma zdravlja kažu da trenutno nema otvorenih konkursa za radno mesto stomatologa.