AKCIJA MINISTARSTVA I ZRENJANINSKE BOLNICE

Provera zdravlja bez zakazivanja

U Opštoj bolnici „Đorđe Joanović” u toku vikenda (14. i 15. avgusta), drugu nedelju zaredom održaće se preventivni pregledi za sve zainteresovane Zrenjanince. Akcija se organizuje nakon velikog odziva sugrađana proteklog vikenda, kada su u Specijalističkoj poliklinici obavljena 342 pregleda zdravstveno osiguranih pacijenata, kao i onih koji to nisu, poručuju iz Bolnice.

VEĆI ODZIV MLADIH
– U proseku je ostvareno oko 30 pregleda po lekaru. Najveće interesovanje bilo je za ultrazvuk abdomena i bubrega, pa je u cilju ranog otkrivanja digestivnih i bubrežnih bolesti uređen 61 pregled. Sugrađani su se odazvali i pozivu za ultrazvuk štitaste žlezde koju je kontrolisalo 47 Zrenjaninaca – kaže Maja Sladojević, koordinatorka Službe za odnose sa javnošću u bolnici.
Zainteresovani su takođe imali priliku da tokom celog vikenda prekontrolišu krvnu sliku, šećer u krvi, da izmere krvni pritisak i urade EKG. Kako bi bolest otkrili u ranoj fazi, organizovani su i pregledi oftalmologa i dermatologa.
– Na dermatologiji je zapaženo da se u odnosu na ranije godine javio mnogo veći broj mlađih pacijenata. To nam pokazuje da je povećana svest mladih o štetnom zračenju sunca i značaju preventivnih pregleda – primećuje koordinatorka.
Sladojević ističe da je sve prošlo bez incidenata i uz poštovanje propisanih protivepidemijskih mera i dodaje da se zrenjaninska bolnica uvek odaziva i rado učestvuje u ovakvim projektima.

LAKŠE DO SPECIJALISTE
Kako su za RTV „Santos” izjavili sugrađani, akcije ovog tipa jedinstvena su prilika da ljudi koji su bolesni, a koji nemaju IZIS termin, zakažu pregled. Zbog dugog čekanja na proveru zdravlja kod specijaliste smatraju da bi bilo korisno češće organizovati slične aktivnosti.
– Nama starijima preventivni odlazak kod doktora puno znači, jer kada odemo kod lekara opšte prakse ne možemo da dobijemo termin za dalje analize – kaže jedna od Zrenjaninki koja je bila prošlog vikenda u bolnici.
Prema sagovornicima RTV „Santosa” rečima, na red se nije dugo čekalo, a ispoštovan je svako ko je došao.
– Svake godine dolazim sa sinom. Zadovoljna sam organizacijom, jer možemo da posetimo više stručnjaka u jednom danu – ističe sugrađanka.
Pregledi se organizuju u sklopu akcije Ministarstva zdravlja, a iz bolnice podsećaju da su u pitanju prvi (preventivni) pregledi, a ne kontrole ranije otkrivenih bolesti.

J. Šormaz