IPAK ODRŽAN 41. SUSRET AKVARELISTA: Begej kao mogućnost inspiracije

Korona virus je poremetio i planove vezane za održavanje ovogodišnjeg 41. Susret akvarelista, koji tradicionalne organizuje u Umetničkoj koloniji Ečka zrenjaninska Savremena galerija.

Umesto višednevnog boravka u Umetničkoj koloniji, umetnici su subotnji dan proveli na reci, u vožnji brodićem, kanalom Begeja, ali je i to, kako kažu, bilo dovoljno inspirativno da svoje akavrelističke zanose prenesu na radove koji će biti izloženi u Savremenoj galeriji u oktobru.

Begej je samo povod, a svaki umetnik poneće svoju priču i harmonizovati je sa onom koju je poneo od kuće i koja će biti plod obrazovanja, interesovanja, umetničke imaginacije, Jer autori imaju mogućnost da sami odaberu teme. Ali, ovog puta, kao pre više od četiri decenije, kada je krenuo Susret akvarelista u Umetničkoj koloniji Ečka, tehnika je klasični akvarel.

Organizatore raduje što su se svi pozvani umetnici odazvali pozivu, Goran Bačevac, Andrea Dramićanin, Irena Kovač, Boris Lukić i Nikola Radosavljević. Radost ne kriju ni umetnici, ali ni žal što je epidemiološka situacija onemogućela njihovo višednevno druženje, interakciju, razmenu iskustva…

Prethodnih godina su umetnici koji su radili u Umetničkoj koloniji u Ečki, u okviru Susreta akvarelista, imali slobodu da akvarel kombinuju sa drugim medijima vizuelnog stvaralaštva.

Na taj način je omogućena transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva – podseća Slavica Popov, istoričarka umetnosti – kustoskinja Savremene galerije i selektorka ovogodišnjeg Susreta akvarelista. – Ove godine odabrani umetnici će u ečanskoj koloniji u tehnici klasičnog akvarela stvarati radove koji se bave temama u skladu sa svojim umetničkim opredeljenjem – rekla je Slavica Popov.

Prema rečima direktora Savremene galerije Dušana Radišića, ispoštovane su sve mere predostrožnosti i organizacija je bila onakva kakvu zahtevaju uslovi.

U ponedeljak 12. oktobra, u 19. časova biće otvorena izložba njihovih radova.

Tekst i foto: Branka Jajić

(Opširnije u štampanom izdanju)