Ismertté vált a Belgrád-Nagybecskerek-újvidék aútópálya útvonala

Nyilvános a útvonal, tiltakoznak Muzslyán

A nemrégiben hozták nyilvánosságra a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék aupálya nyomvonalának tervezetét. A tervek szerint az autópálya kezdete Belgrádnál, az Ovča bekötőnél lenne. Az útvonal Torontálalmás (Jabuka) és Galagonyás (Glogonj) települések felé folytatódna, majd az Ópáva község területén át Antalfalvát (Kovačica) követően Udvar (Idvor) közelében a tervezett autópálya áthalad a Temes folyón, és Nagybecskerek város területére ér, maјd, Écska és Orlód (Orlovat) között tervezték az orlódi bekötőn való átkelést, továbbá az écskai bekötőnél a mostani útkereszteződésnél. A nagybecskereki városrészben az autópálya Écska település és az écskai repülőtér között halad el, majd érintve a délkeleti ipari zónát keresztezi a jelenlegi Nagybecskerek-Belgrád utat, azután Muzslyától délnyugatra, a muzslyai határon keresztül Aradácig halad. A Tiszán egy új híd épül, azon keresztül halad Zsablya területén keresztül tovább az autópálya, majd Káty közelében, az útkereszteződésnél fejeződik be.
Az útvonal-tervezet elégedetlenséget és tiltakozást váltott ki a muzslyai polgárok körében, ugyanis amennyiben a most közzétett nyomvonalon haladna az autópály igen közel lenne a Muzslya egyes lakott részeihez, legveszélyeztettebb helyzetben az Oslobođenje utca lakossai vannak. Amennyiben a terv megvalósulna a polgárok nyugalmát zavarná meg, valamint a forgalom a lakóházakban is kárt tehet.Az útvonal-tervezet ellen aláírásgyűjtési akciót szerveznek a helybeliek.Muzslya helyi közösségének tanácsa és a polgárok kezdeményezése által elindított petíciót jelenleg mintegy 100 muzslyai polgár írta alá. Az aláírásgyűjtés munkanapokon folytatódik, tehát hétfőtől péntekig 8 és 14h, illetve 17h és 20 óra között a helyi közösség irodájában -tudtuk meg Borbély Tivadartól a muzslyai Helyi Közösség Tanácsának tagjától.
A Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autópálya építése a tervek szerint jövőre kezdődne, de az illetékesek nemrégiben bejelentették, hogy már az év vége előtt is megkezdőthetnének a munkálatok.