ISPRAĆENA JE JOŠ JEDNA GENERACIJA ELEKTROTEHNIČKE I GRAĐEVINSKE ŠKOLE „NIKOLA TESLA”

Neka Vam čitav život bude kao dani u „Tesli”
Poštujući višegodišnju tradiciju, učenici zvršnih razreda Srednje elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla” obeležili su završetak srednjoškolskog obrazovanja „iz dva puta”. Pre dvadesetak dana imali su lepo organizovano i svečano matursko veče, a prošlog petka okupili su se u svečanoj sali Škole, da prime svedočanstva, Vukove diplome i kako bi bio proglašen učenik generacije.
– Ispraćamo još jednu generaciju učenika „Tesle”, škole koja je oduvek bila dobra osnova za zaposlenje, a i dalje školovanje u svim oblastima elektrotehnike, računarstva, arhitekture i građevinarstva. Uostalom. Naša škola je po tome široko poznata. Uspešno je maturiralo 167 učenika. Odličnih učenika je 38, dobitnika „Vukove diplome” je troje. Svima Vam želim, u svoje ime, i u ime kolega, dobro zdravlje i svako dobro i uspeh u životu – pozdravila je, sada više ne maturante, nego – kako se izrazila, već elektro, građevinske i arhitektonske tehničare dr. Marija Servo, direktorka Škole.
Direktorka škole je podsetila na neka od uspeha đaka ove generacije: Ovidiu Keči osvojio je prvo mesto na Republičkom takmičenju u svojoj struci – elektroinstalateri i mehaničari za termičke i rashladne uređaje, Marko Beljin je odličan strelac, Tibor Tapai, koji je đak generacije, pobedio je na nizu takmičenja iz više oblasti elektrotehnike, Aleksandar Krnjajić osvojio je drugo mesto na takmičenju učenika srednjih građevinskih i arhitektonskih škola.
Zanimljivu poruku doskorašnjim đacima uputila je Olgica Milinkov, profesorka sociologije, ustava i prava građana:
– Dug put je pred vama. Ukoliko problemi koje ćete imati budu nalik na one koje ste imali kao učenici – bićete srećni!
Svaki od razrednih starešina obratio se svojim đacima sa nekoliko reči ohrabrenja, ali i blagog upozorenja pred susret sa iskušenjima koja ih čekaju.
Marin Stojin
foto: J. Njegović Drndak 

_MG_5347 _MG_5367 _MG_5436 _MG_5328

TESLA F 3 Vukovci sa direktorkom dr Marijiom Servo TESLA f 1Najbolji na takmicenjima sa direktorkom skole

 

TIBOR TAPAI – UČENIK GENERACIJE, LjUBITELj DOSTOJEVSKOG
Spremam se za prijemni na FTN Novi Sad i prijem na Belom Dvoru
Tesla f2 Učenik generacije f2 Tibor TpaiVeoma se radujem odluci profesora da budem proglašen za učenika generacije, a videli ste i sami, i moji drugari su istog mišljenja. Mnogo su mi pomogli svi profesori, pomenuću samo profesora Miškaljina i profesorku Rakić. Neću imati vremena za predah. Već 29. juna čeka me prijemni ispit iz matematike na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu – na grupi za automatiku i računarstvo, a dan kasnije – prijem na Belom Dvoru – kod prestolonaslednika – kaže na početku razgovora učenik generacije Tibor Tapai, čiji su maturski rad profesori Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin”- ocenili kao najbolji u generaciji.
Tibor nabraja brojne uspehe na takmičenjima iz raznih oblasti elektrotehnike kao i najbolje ocenjen rad iz robotike na „Interfejsu 2010”.
– Zavoleo sam fiziku i matematiku – najznačajnije predmete za uspeh u školi ovog tipa još kao učenik Osnovne škole „Dr Jovan Cvijić”. Neću propustiti da pomenem profesorku fizike Biljanu Tankosić i matematičarku Dragicu i „razrednu” Maju Petkanić. Zanimljivo, u Osnovnoj školi više sam imao uspeha na takmičenjima iz hemije, za koje me je pripremala profesorka Olivera Backović… Vremenom, fizika je prevagnula.
Za Tibora svi kažu da je dobar drug, da hoće da pomogne, da mu ništa nije teško.
– Volim da čitam i odmah ću pročitati bar nešto iz knjige „Mudrosti – svetlost vekova”. Inače, pisac koji me je oduševio i čije dela najradije čitam je Dostojevski. Sportom se nisam bavio sa velikim ambicijama, ali često igram košarku i vozim bicikl.
Tibor je radničko dete. Otac Oto i majka Gabrijela imaju diplome Više škole, ali rade druge poslove: otac – postavlja parkete. Sestra Kristina je učenica Srednje muzičke škole.