ISTRAŽIVALI SMO: DA LI JE I KOLIKO PANDEMIJA UTICALA NA CENE I PRODAJU NEKRETNINA

Stanovi su i dalje najtraženiji

Rast prometa, kao i rekordne količine novca na tržištu nepokretnosti zabeleženi su protekle godine u našoj državi. Međutim, taj trend se promenio ove godine kada je proglašena pandemija korona virusa koja je uticala na sve sfere društva. Iz izveštaja o tržištu nepokretnosti za prvu polovinu 2020. godine, saznajemo da je broj kupoprodaja u Republici Srbiji za 14 odsto manji u odnosu na prvo polugodište 2019. godine, što stručnjaci vide kao posledicu vanrednog stanja.
Za isti period, broj prodaja stanova u novogradnji opao je za 12 odsto, a u starogradnji za 22 procenata, mada su stanovi u prvoj polovini 2020. najtraženiji na tržištu nepokretnosti. Najaktivniji mesec ove godine je jun sa 10.288 kupoprodaja, što je oko 20 odsto više nego u junu prošle godine. Najveći broj kupoprodaja registrovan je na teritoriji Vojvodine (35 odsto), zatim na teritoriji Grada Beograda (27), slede Šumadija i zapadna Srbija (24) i teritorija južne i istočne Srbije (14 odsto).

RAST PROMETA NAKON VANREDNOG STANJA
Posle vanrednog stanja tržište se vratilo na nivo pre toga, gde su stanovi i dalje najtraženiji, ali je njihov učinak u ukupnom obimu manji. Povećano je učešće građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta stambenih objekata i vikendica, navodi se u izveštaju. Sa tim se složila i Gordana Božić, vlasnica Agencije za nekretnine „G-sigma”.
– Za vreme vanrednog stanja osetio se zastoj u prodaji nekretnina, a nakon toga osetan je konstantan rast prometa. Slobodno možemo reći da je u ovom trenutku promet čak i neubičajeno velik. Na ovakvu situaciju utiču kamatne stope koje su trenutno veoma povoljne – naglašava Gordana Božić.
Kako kaže, početkom godine zabeležen je rast cene nekretnina, mada su od tada stabilne, ali je ponuda stanova na tržištu lošija u odnosu na kuće.
– Najmanje je interesovanje za stanove u potkrovlju, na višim spratovima u zgradama bez lifta, kao i na poslednjim spratovim zgrada sa ravnom pločom. Kuće na rubovima grada nisu interesantne za kupce, a najteže se nalaze garsonjere, koje se najbrže prodaju – objašnjava naša sagovornica.
U „G-sigmi” kažu da se nekretnine podjednako kupuju putem stambenih kredita i kešom „na ruke”, ali da kupci imaju više izbora ukoliko se odluče za plaćanje gotovinom.
– Naš lični stav je da se zbog duže procedure u bankama nekretnine više kupuju na kredit – ističe Gordana Božić.

VELIKA POTRAŽNjA KUĆA U SELIMA
Prema podacima iz izveštaja, prosečna cena kvadratnog metra u starogradnji u Gradu Zrenjaninu iznosi 587 evra, a u novogradnji 825 evra. Kada uporedimo slične gradove u okolini, cena nekretnina je nešto skuplja, osim u Kikindi (433 evra). Sledi Subotica gde za stan u starogradnji treba izdvojiti oko 604 evra za kvadratni metar, a za stan u novogradnji 823 evra. Stanovi su skuplji u Pančevu. Prosečna cena kvadratnog metra u starogradnji je 631 evro, dok u novogradnji košta 881 evro.
Kada je Vojvodina u pitanju, najviše novca treba izdvojiti za kupovinu nekretnine u Novom Sadu. Prosečna cena kvadratnog metra u starogradnji je 1.194 evra. U novogradnji taj prosek iznosi samo četiri evra više. Interesantno je da su ove godine cene stanova u starogradnji u porastu za razliku od cena u novogradnji. U prestonici prosek cena kvadratnog metra u starogradnji i novogradnji varira od opštine do opštine, pa je kvadrat stana najskuplji u opštini Stari grad (2.147 – 2.518 evra). Najjeftiniji stanovi su u opštini Barajevo, gde kvadrat košta 373 evra. Za razliku od prodaje stanova, promet kuća je manji za 11 odsto u prvom delu tekuće godine u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, Vojvodina je na prvom mestu po prodaji kuća, a u Gradu Zrenjaninu je do sada prodato čak 298 (nakon Subotice-409 i Novog Sada-300). Prema rečima Gordane Božić, ove godine je povećana potražnja kuća na selima. Kako navodi, kuće se vrlo lako prodaju po veoma povoljnim cenama – od nekoliko hiljada do 15 hiljada evra.

  • „HARMONIJA” USELjIVA U FEBRUARU 2021.
    Zrenjaninski privrednik i investitor Budimir Jovanović kaže da se na tržištu nekretnina oseća neizvesnost zbog pandemije, ali da je dovoljno stabilno, zbog čega cene nisu korigovane.
    – Kada je u pitanju projekat „Harmonija” (zgrada u Obilićevoj ulici), zaostaci su minimalni. Tempo izgradnje nije bio adekvatan u jeku pandemije, ali trenutno sve teče po planu. Očekujemo da zgrada bude useljiva u februaru sledeće godine – navodi Jovanović. – Zainteresovanost kupaca za stanove po sistemu „smart home” (pametna kuća) u Zrenjaninu je dobra. Budući da je ovo prva zgrada tog tipa u našem gradu, još veće interesovanje očekuje se kada sugrađani budu upoznati u praksi sa njegovim prednostima.

I.Isakov – J.Šormaz