ISTRAŽIVALI SMO: DA LI JE I KOLIKO POUČNA NASTAVA NA DALJINU I KAKVA SU DOSADAŠNJA ISKUSTVA

Virtuelna učionica nije strana đacima

Za đake osnovnih škola učenje na daljinu počelo je prošlog utorka, dan nakon uvođenja vanrednog stanja. Za sve osnovce obrazovni sadržaji emituju se na Trećem i Drugom programu RTS-a, a za srednjoškolce na platformi RTS Planeta.
Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, mlađi uzrasti imaju apsolutnu prednost. Za učenike osnovnih škola emituje se posebno pripremljen i adaptiran obrazovni sadržaj u skladu sa propisanim planom i programom nastave, a podučavaju ih „stvarne” učiteljice koje se prvi put susreću sa ovakvim načinom rada.
Iako je tokom prošle nedelje bilo raznih komentara na račun nastave koju osnovci dobijaju preko ovog programa, stav roditelja sa kojima smo razgovarali i čija deca imaju časove na ovaj način je veoma ohrabrujući i pozitivan.

PROFESIONALNO I KOREKTNO
– Kao roditelj, izražavam iskrenu zahvalnost svim učiteljima i timovima koji realizuju nastavu na daljinu. Suprug i ja smo prvih nekoliko dana, želeći da podržimo našu mlađu kćerku, zajedno sa njom pratili nastavu. Mogu vam reći da nam je zajednički dojam bio da se sve organizovalo stručno, profesionalno i korektno, više od očekivanog u svakom slučaju, s obzirom na to da je sve realizovano na brzinu – rekla nam je sugrađanka Slađana V.
Ona je ukazala i na to da su časovi koje je imala priliku da prati, osmišljeni i izvedeni na zaista visokoprofesionalan način. Učiteljice su se istinski trudile da svojim rečima, tonom i osmehom deci što više približe atmosferu zajedničkog rada u učionici.
Da je zadovoljna radom kolega koji realizuju program, potvrdila je na jednoj od društvenih mreža Snežana Oluški Vlačić, rukovodilac Školske uprave za Banat. Ona je na svom Fejsbuk profilu napisala da je ponosna na organizaciju u Ministarstvu prosvete, odlične odluke i dobar protok informacija.
– Ponosna sam na naše škole koje pokazuju visok stepen profesionalizma i posvećenosti. Na Fejsbuku je osnovana Nastavnička mreža tokom pandemije – bez politike, čista struka, odlični linkovi, konstruktivni saveti i uputstva. Učenici ne mogu da dočekaju svoj čas na RTS-u. Od poplave zluradih, negativnih i ciničnih komentara i objava, raduju me ostrvca dobrote, pameti, kreativnosti – napisala je Snežana Oluški Vlačić.

UČINKOVITE GUGL UČIONICE
Kada je nastava za srednje škole u pitanju, tu, prema rečima profesora, ima određenih problema. Naime, nastava preko RTS-a za srednjoškolce odvija se samo za pojedine srednje škole i za opšte predmete. Stručne škole nisu obuhvaćene, bar zasad, ovim obrazovnim programom.
– Elektro-aktiv kome ja pripadam, nastavu sprovodi putem Gugul učionice, koja se pokazala učinkovitom. Međutim, dosta je problema kada je ovaj način rada u pitanju, iako se trudimo da ih rešavamo u hodu. Ono što nam smeta jeste veliki broj mejlova na dnevnom nivou, pre svega onih koji stižu iz Ministarstva. Deca su dosta opterećena, a postavlja se i praktično pitanje oko dostupnosti i plaćanja interneta za svakodnevnu komunikaciju sa profesorima – kaže za list „Zrenjanin” Zvonimir Jović, nastavnik eletronike u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla” i dodaje da za stručne predmete u ovoj školi ne postoji program na RTS.
Na pitanje da li će đaci biti ocenjivani u toku ove nastave na daljinu, Jović je ukazao da je obaveza nastavnika da kontrolišu i evaluiraju napredovanje đaka, svako za svoj predmet, te da deca neće završiti razrede nespremni i da će steći znanje.
Da su Gugl učionice zaživele kao sredstvo rada potvrdila nam je i Svetlana Veljković, predmetni nastavnik Zdravstvene nege u srednjoj Medicinskoj školi, koja takođe u njima sprovodi deo nastave.
– Rukovodstvo škole na čelu sa direktorkom Sanjom Kukolj i njenim timom, u rekordno kratkom roku je pronašlo najbolje moguće rešenje za način realizovanja nastave u vanrednoj situaciji. U Gugl učionice uključeni su svi nastavnici, maksimalno se trudimo da održimo kontinuitet nastave. Veoma sam zadovoljna kako su učenici prihvatili i odgovorno pristupili radu na ovakav način. Verujem da će istrajati do kraja i da neće posustajati. Bodrićemo ih, jer moramo biti podrška jedni drugima – istakla je nastavnica Svetlana Veljković i napomenula da Gugl učionica ne može da zameni rad u prirodnom okruženju, odnosno u „pravoj učionici”.

VIRTUELNI SVET NIJE ZAMENA ZA „PRAVU UČIONICU”
– Uložili smo mnogo truda i rada, preko noći, da bismo odbranili našu profesiju. Ali, nije sve idealno i rešavamo probleme u hodu. Ne snalaze se svi u virtuelnom svetu. Takođe, znam da je daleko od idealnog ovakav vid nastave i da postoje opravdanja zašto neko ne uspeva da se blagovremeno uključi u Učionicu i pre „isteka roka” i ispuni očekivanja – rekla je nastavnica u Medicinskoj školi i postavila pitanje: da li svi moramo i možemo biti „dostupni”, imaju li svi pametne telefone, odnosno da li svaki član tima ima uslove za ovakav rad?
Na molbu da prokomentarišu tok nastave na daljinu, maturanti Medicinske škole su se odazvali i u Gugl učionici napisali da su zadovoljni dosadašnjim radom sa svojim nastavnicima.
– Profesori nam dostavljaju materijal i zadatke sa određenim rokom za izradu koje mi izvršavamo po grupama ili pojedinačno. Većina profesora nam se odazvala u kratkom vremenskom roku i uspostavili smo odličnu saradnju. Ovakav vid nastave počeo je da se realizuje odmah po prestanku rada škola. Kontinuirano ćemo nastaviti sa radom i svakodnevno biti prisutni u Gugl učionici onih predmetnih profesora kod kojih tog dana imamo nastavu. I za učenike i za profesore ovo je potpuno novi vid saradnje, svima je po malo teško i komplikovano i treba vremena da se naviknemo, ali bićemo strpljivi i uporni – saopštili su u svojoj virtuelnoj učionici maturanti Medicinske škole.

  • ČASOVI MATERNJEG JEZIKA NA DRUGOM PROGRAMU RTV-A
    Nastava predmeta Maternji jezik na madjarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom i hrvatskom jeziku, za đake osnovnih škola počela je da se emituje na Drugom televizijskom programu Radio-televizije Vojvodine, od ponedeljka, 23. marta.
    – Časovi će trajati po trideset minuta, a emitovaće se radnim danima od 7 časova i 45 minuta do 17 časova i četrdeset pet minuta. Predavači će biti profesori maternjeg jezika koji predaju u školama. Takođe, sva predavanja moći će da se prate i na odloženom gledanju na sajtu rtv.rs. Snimanja časova maternjeg jezika, rade se po nalogu Ministarstva obrazovanja Republike Srbije, a u saradnji sa Nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Časove mađarskog jezika snimaće kolege iz TV Panon. Oni će se, kao i časovi hrvatskog jezika, snimati u Subotici, časovi slovačkog jezika u Bačkom Petrovcu, rusinskog u Ruskom Krsturu, a rumunskog, uz pomoć kolega sa TV Banat u Vladimirovcu. Raspored emitovanja časova maternjeg jezika biće objavljen na sajtu rtv.rs – saopštili su iz ove medijske kuće.

 

  • KUKOLJ: BRZA REAKCIJA
    – Izabrali smo ovu besplatnu platformu, jer je u tom trenutku, kada je trebalo brzo reagovati, Gugl učionica bila alat koji omogućava postavljanje različitih lekcija, prezentacija, materijala, pitanja, zadataka i testova koje nastavnici mogu da iskoriste za realizaciju nastave, ali i da ih ocene i da komentarišu sa učenicima. Svi naši nastavnici i učenici su uključeni u rad. Zadovoljni smo odzivom, predanim radom i trudom đaka, međusobnom komunikacijom sa nastavnicima i ažurnošću – istakla je direktorka Medicinske škole Sanja Kukolj i napomenula da ona, kao i stručni saradnici, redovno prate rad i pružaju potrebne informacije i pomoć.

Sanja Vorkapić