POZIVNI CENTAR GRADSKE UPRAVE – 700 VOLONTERA NA USLUZI GRAĐANIMA

Do sada pristiglo više od 5.000 poziva

Otkako je prošle nedelje proglašeno vanredno stanje zbog izbijanja epidemije korona virusa (COVID 19) u Republici Srbiji, u gradu na Begeju oformljen je pozivni centar Gradske uprave. Svi sugrađani kojima je pomoć potrebna, imali su, u prvi mah, na raspolaganju dve linije koje su prvobitno otvorene, a trenutno je u funkciji šest telefonskih brojeva.
U kol centru je angažovano 38 ljudi, koji rade svakodnevno od 7 od 16 časova u tri smene. Do sredine ove nedelje bilo je više od 5.000 poziva, sa različitim zahtevima – od potreba za dostavom osnovnih životnih namirnica, traženja brojnih informacija, do želje najstarijih sugrađana da volonterima dozvole da im podižu penzije.
Pozivni centar je stacionaran u pisarnici gradske kuće.

DOSTUPNO ŠEST LINIJA
– Zaposleni u kol centru su radnici Gradske uprave ili javnih ustanova. Javljaju se na šest linija, a zahtevi su različiti. Stariji se najčešće raspituju o podizanju penzija. To smo organizovali, tako da će uz posebnu dozvolu komunalni milicajci ići na adrese sugrađana kako bi im pomogli. Više od 700 volontera je angažovano na terenu, na teritoriji svih mesnih zajednica, koji neposredno rešavaju probleme naših sugrađana – kaže gradonačelnik Čedomir Janjić.
Prema njegovim rečima, sve funkcioniše tako što građani pozovu neki od otvorenih brojeva, a zahtevi se imejlovima prosleđuju kriznim štabovima u mesnim zajednicama na čijoj teritoriji građani žive.
– Trudimo se da sve što brže rešimo. Pokazalo se da smo među najorganizovanijim lokalnim samoupravama što se tiče kol-centara i distribucije pomoći.

Moram da napomenem i to da niko neće ostati bez socijalnih primanja i ko je imao do sada taj vid pomoći, dobijaće je i ubuduće. Želimo da pomognemo i drugim našim sugrađanima koji su ugroženi i u toku je priprema jednokratne pomoći u vidu namirnica svim penzionerima čiji je iznos penzije manji od 30.000 dinara – rekao je gradonačelnik i dodao da u Zrenjaninu nije bilo nikakvih zloupotreba na terenu od strane volontera Grada, a da sugrađani imaju pravo da prijave bilo kakvu nepravilnost, ukoliko je uoče.

VOLONTERI GRADA PREPOZNATLjIVI
Janjić se zahvalio na angažovanju medicinskim radnicima, ljudima koji rade u zdravstvu, ali, kako je istakao, ništa manji heroji nisu ni trgovci i svi drugi koji pružaju pomoć i podršku u ovim teškim trenucima. Apelovao je na sve sugrađane da ne napuštaju svoje domove, da prate instrukcije državnih organa, da bez preke potrebe i radne obaveze ne izlaze iz kuća, jer je to jedini način da se zaustavi epidemija.
Jedna od koordinatorki kol-centra je Marijana Vidić koja je objasnila kako protiče jedan volonterski dan, ali i kako sugrađani mogu prepoznati volontere.
– Volonteri na terenu nose uniforme, identifikacione kartice s pečatom Gradske uprave na poleđini, imaju kačkete, rance i torbe, na kojima piše „Volonteri Grada Zrenjanina”. Njihovo angažovanje počinje u 8 časova ujutro i traje do 16 časova, a do njihove pomoći dolazi se pozivom na kol-centar i davanjem podataka o licima kojima je potrebna pomoć. Podaci i zahtevi se prosleđuju mesnim zajednicama, koje potom angažuju volontere na svojoj teritoriji. Realan dolazak volontera na datu adresu je nakon dva sata od prijema poziva – ističe Marijana Vidić.
Jelica Milivojev, zaposlena je u Savremenoj galeriji, priključila se pozivu da bude deo tima pozivnog centra. Kako kaže, jako dobro se snašla, a sve kritike koje dobijaju, veoma su pozitivne.
– Naše je da dajemo informacije, tačnije adekvatna uputstva, ali i da saslušamo i umirimo građane. Pored penzionera, od nedavno nam se javljaju i poljoprivrednici sa mnogim pitanjima, pre svega o transportu mleka i hranjenju stoke – kaže Jelica Milivojev.

 • BROJEVI TELEFONA
  Svi sugrađani se mogu javiti na brojeve telefona 066/866-0591, 066/866-0592, 066/866-0593, 066/866-0594, 066/866/0595 i 066/866-0600
  radnim danom od 7 do 16 časova.

 

 • JEDAN TIM
  Ivan Trifunjagić, urednik u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović”, uz kolegu Miljana Vukovića, glumca, i Ivanu Kukolj Solarov, stručnu saradnicu za Dramsku i Lutkarsku scenu, kao i Aleksandru Šalamon sa Lutkaraske scene takođe pruža pomoć sugrađanima u kol centru.
  – Pitanja su zaista raznovrsna, a na nama je da ponekad smišljamo i najrazličitije odgovore kako bi umirili sugrađane. Nekada im je važno da znaju da je neko tu za njih, da nisu sami.
  Brzo smo se snašli, jer su i naši profesionalni poslovi takvi – često kontaktiramo sa ljudima. Ako neko nešto ne zna, pomažemo jedni drugima i funkcionišemo kao tim – kaže Trifunjagić.

 

 • NOVI REŽIM RADA U GRADSKOJ UPRAVI
  Tokom trajanja vanrednog stanja, u zrenjaninskoj Gradskoj upravi obustavljen je rad sa strankama putem neposrednog kontakta. Komunikacija će se obavljati poštom (na adresu Gradske uprave grada Zrenjanina, Trg slobode 10, Zrenjanin), građanima je na raspolaganju i imejl pisarnica@grad.zrenjanin.rs, kao i broj telefona 023/315-0042.
  Podnesci u pisanom obliku će se preuzimati u rad i kada nisu podneti na propisanim obrascima.

Miroslava Malbaški