ISTRAŽIVALI SMO: HOĆEMO LI DOGODINE NA MORE UZ VAUČERE ILI…

Varljiva leta su pred nama

Zbog pandemije korona virusa došlo je do velikih problema u realizaciji uplaćenih turističkih aranžmana. Prodato ih je dosta za sezonu leto 2020. godine, kao i drugih lokalnih i kontinentalnih aranžmana koji na žalost nisu uspeli da se realizuju.
Kako navodi Vlado Dašić, vlasnik turističke agencije „Karavan“ uz dogovor agencija, njihovih udruženja, a i uz sugestiju – preporuku Ministarstva trgovine i turizma odlučeno je da se klijentima koji su uplatili, a nisu realizovali svoje aranžmane dodele takozvani zamenski vaučeri.
ISTEKLE POLISE
Dašić objašnjava da je njihova funkcija da klijentu omoguće da u narednom periodu (do januara 2022. godine) iskoriste isti ili u dogovoru sa agencijom uzmu neki drugi aranžman u visini uplate. U slučaju nemogućnosti realizacije vaučera agencija je u obavezi da u januaru 2022. godine klijentu vrati uplaćeni novac.
– Ideja je dobro zamišljena, ali se lično plašim da će u njenoj realizaciji biti problema koji se ne mogu rešiti u obostranom interesu. Mora doći do dobre saradnje klijenta i agencije uz uvažavanje svih problema, kako bi realizacija obostrano bila uspešna. Sve navedeno je u ovom trenutku ugroženo jednom drugom situacijom u kojoj su se agencije našle, a to je nedostatak poslova, blokada rada i zabrane putovanja, takođe zbog kovida-19, a najveći problem u celoj priči je što danas ni jedna agencija u Srbiji nema dozvolu za rad i ne može da radi – navodi Dašić i pojašnjava da su 1. oktobra svim agencijama istekle važeće polise osiguranja aranžmana date od osiguravajućih kuća, a nove polise nisu htele da izdaju.
Dašić naglašava da „Karavan“ nije dužan ni dinara ni jednom od svojih klijenata.

NEMOGUĆA MISIJA
Prema njegovim rečima i dalje se vode pregovori oko garancija putovanja koje mogu biti ili spomenute polise ili bankarske garancije. Treći način ne postoji. Dašić smatra da kada se sagleda sve navedeno realizacija uplaćenih putovanja je ugrožena do te mere da se slobodno može reći da je nemoguća misija. Osnovni problemi su nedostatak posla od marta meseca, totalna blokada putovanja u bilo kom obliku i na bilo kojoj destinaciji, nemogućnost rada 100 odsto zbog garancija, troškovi koji su redovni za svaku agenciju mesečno su mnoge već odveli u minus u novi dug i blokade. To će neminovno usloviti propast mnogih agencija, a onda će se mnogi pitati o realizaciji zamenskih vaučera sa početka teksta.
– Kako dalje? Pitanje je koje se nameće svima nama i postavljeno je onima koji bi trebali pomoći, ali nje ni od kuda. Mala pomoć oko uplate minimalaca za tri meseca, plus polovina minimalca za dva meseca jeste nešto što znači, ali od marta do danas je prošlo osam meseci, i svaki naredni ide sa troškovima i još većom neizvesnošću. Svi zahtevi i državi i lokalnoj samoupravi (od strane Zrenjaninskih agencija) su ostali mrtvo slovo na papiru – ocenjuje prvi čovek „Karavana“.
Dašić smatra da se na agencije gleda kao na firme koje ne zapošljavaju normalne radnike, segment su koji društvu ne treba i nije važan, dok turizam, čije je poslovanje ovekovečeno i najbolje pokazano u radu agencija ne doprinosi nikome ništa.
– Kao da mi i naše porodice ne živimo od te delatnosti nego se njome bavimo iz zabave i radoznalosti – zapitan je i zabrinut naš sagovornik.
– Ima rešenja za svaki problem naročito ako on nije izazvan ni našim radom ni krivicom klijenta. Nisam siguran, ali plašim se da će rešenje biti skupo. U Srbiji scenario ide otprilike ovako: agencije koje su i dužne će propasti, klijenti će izgubiti svoj uplaćeni novac, a vlasnici odmah posle malo vremena osnovati nove i krenuti iz početka. Neće biti ni prvi, a možda ni poslednji put – ističe Dašić.
Pojedine turističke agencije u gradu koje smo kontaktirali takođe dele Dašićeve stavove i u strahu su kako će se situacija dalje razvijati. Mere koje država propisuje će se poštovati, jer je zdravlje sugrađana i putnika najvažnije. Kako će se naredne turističke sezone odvijati na nama je da vidimo. Varljiva leta nas tek čekaju…

Miroslava Malbaški


  • VAUČERI SU KORISNI
    – Poslednjih nekoliko godina letujem u Grčkoj a aranžman uplaćujem već u oktobru ili novembru prethodne godine. Zbog nemogućnosti realizacije istog a u dogovoru sa turističkom agencijom, prihvatila sam zamensko putovanje pod istim uslovima
    iz ugovora koji sam sa njima ranije sklopila (datum odlaska i povratka, isto mesto i vila i naravno ista cena). Ovih dana očekujem da potpišem novi ugovor. Htela bih da napomenem da poslednje tri godine koristim vaučere i nekoliko dana početkom jeseni provedem na nekoj planini ili banji u Srbiji – rekla je sugrađanka Jelica Nićetin.

    SVE ZA ISTE PARE
    – Unazad par godina odlazim svakoga maja sa prijateljicama u Grčku. Preko turističke agencije (u mom slučaju AMSS) uplatimo aranžman i sve je uvek bilo u redu. I ove godine smo uradile isto tako ali zbog vanredne situacije tj. korona virusa u celom svetu, nismo uspele realizovali letovanje. U dogovoru sa turističkom agencijom potpisala sam ugovor da sledeće godine idemo u isto mesto u isto vreme i naravno za iste pare. Sve u svemu nadam se da ćemo realizovali naše putovanje i još mnogo narednih – iskrena je bila Slobodanka Arsić iz Stajićeva.