ISTRAŽIVALI SMO: KAKAV JE POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM U ZRENjANINU

Život otežavaju i prepreke i predrasude

Ranijih godina Zrenjanin je imao čak 12 semafora sa zvučnom signalizacijom. Nažalost, polovina njih sad ne radi, neki su uklonjeni dok je veliki broj prestao da radi zbog lošeg održavanja – kaže Nenad Vukeljić

Šetnja članova Međumesne organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina 14. oktobra skrenula je pažnju na položaj ove grupe u našem gradu. Predsednik ove organizacije, Nenad Vukeljić, istakao je da Grad slepim i slabovidima pomaže koliko može, ali da problema ima mnogo i nisu svi infrastrukturni.

VIDLjIVOST JE BITNA
– Dan belog štapa je značajan datum za sva udruženja slepih i slabovidih. Tada se organizuju razne manifestacije gde mi želimo da skrenemo pažnju koliko beli štap nama znači u samostalnom kretanju i koliko mi nailazimo na prepreke, kako one fizičke na ulici, tako i one psihičke od strane građana koji još uvek imaju predrasude. Mi se zalažemo da se naši sugrađani edukuju što više, da znaju više o nama, našim potrebama i problemima – rekao je Nenad Vukeljić.
Što se tiče kretanja po gradu, predsednik Međumesne organizacije slepih i slabovidih je objasnio da tu ima jako puno problema, počev od nedostatka semafora sa zvučnom signalizacijom za slepe osobe, pa sve do nedostatka adekvatnih staza predviđenih baš za ovu grupu sugrađana.
– Ranijih godina Zrenjanin je imao čak 12 semafora sa zvučnom signalizacijom. Malo koji grad u Srbiji je to imao. Nažalost, polovina njih sad ne radi, neki su uklonjeni dok je veliki broj prestao da radi zbog lošeg održavanja. Grad je, da bi rasteretio saobraćaj, napravio umesto semafora kružne tokove, što je za slepu osobu ogroman problem. Tu sve zavisi od dobre volje vozača i vozačke kulture koja nažalost kod nas nije dovoljno razvijena. Zamislite koliko je opasno i stresno za slepu osobu da pređe jedan kružni tok, jer tu nema nikakve signalizacije i vi zavisite od toga da li će vozač zakočiti na vreme da bi vas propustio. Kružni tokovi su samo kod glavne autobuske stanice izbacili dva semafora sa signalizacijom za slepe.
Uklonjen je semafor kod gradske kuće jer je tu zatvoren saobraćaj, iako je taj pešački prelaz kod muzeja itekako opasan za prelazak. Imamo uveravanja od strane gradskih čelnika da ćemo dobiti još zvučnih semafora. Građani, sa druge strane, često negoduju zbog tih semafora, zovu službe zadužene za semafore da ih utišaju ili uklone što se i radi. Mi to ne možemo da razumemo jer je taj semafor koji njima smeta jedini način da pređemo ulicu a da ne rizikujemo da nas udari auto – istakao je Nenad Vukeljić.
Iako je lepo, kako kaže, što je renoviran Trg slobode, on ipak smatra da takav trg uopšte nije prilagođen slepima. Ne postoje staze sa orijentirima, to je ogroman otvoren prostor i jako je teško za slepog čoveka da se kreće tuda. Sličan problem je i na platou ispred Vojvođanske banke.

JOŠ PUNO POSLA
Predsednik Udruženja paraplegičara Banata Nenad Krbavac je istakao da ovo udruženje već 35 godina radi na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i da su mnogi njihovi članovi zasnovali porodice, zaposlili se i završili fakultete, postali uspešni sportisti. Sve to pokazuje da stvari idu nabolje, mada ima još puno toga da se uradi.
– Mnogi poslodavci nisu uvereni da je, recimo, osoba u kolicima sposobna za rad, tako da radije plaćaju kaznu nego da zaposle osobu sa invaliditetom, iako im zakon to omogućava da urade i to još uz određene olakšice. Naravno, za osobu u kolicima nije jednostavno ni da dođu na posao. Potreban je poseban prevoz, a da ne spominjemo da mnoge firme nemaju pristup za invalide, toalete prilogođene za njih i tako dalje. U pojedinim objektima u gradu nemaju pristup za invalide, oni su problem pokušali da reše, ali loše – rekao je Nenad Krbavac.
On je kao lep primer istakao Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin” koji je napravio lift, tako da je nekoliko članova Udruženja paraplegičara moglo da studira i da diplomira. I ove godine imaju jednu članicu na studijama, u pitanju je Ljiljana Lučić.
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je izjavio posle šetnje povodom Dana belog štapa da je mnoge stvari potrebno rešavati, posebno probleme koji su nasleđeni.
– Naravno, trudićemo se da sve što bude bilo izgrađeno u našem gradu bude u skladu sa potrebama slepih i slabovodih i drugih osoba sa invaliditetom – zaključio je Santovac.

Ž.Mišić