ISTRAŽIVALI SMO: KAKO NOVE MERE U PROSVETI UTIČU NA RAD UČENIKA, NASTAVNIKA I PROFESORA, KAKO ĆE SE PRATITI I OCENJIVATI RAD

Ko želi, može po ocenu i u školu

Vežbanje i praksa na daljinu – nemoguća misija!

Nastavak onlajn nastave za više razrede osnovnih i srednjih škola, uz mogućnost pozivanja đaka u školu zbog ocenjivanja, u manjim grupama i uz poštovanje svih epidemijskih mera, preporuke su Kriznog štaba i Ministarstva prosvete.
U skladu sa time u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin” omogućili su đacima, koji to žele, da dođu u školu i odgovaraju za ocenu. Nastavnik prema sopstvenoj proceni potrebe (broju ocena koje su učenici već ostvarili tokom nastave u školi i evidenciji o formativnom ocenjivanju) donosi odluku da li će radi ocenjivanja u školu pozivati učenike.

BEZ PISMENIH I KONTROLNIH U ŠKOLI
– S obzirom na to da i učenici i nastavnici imaju obavezu prisustva i realizacije nastave na daljinu u prepodnevnoj smeni, ocenjivanje će se zakazivati u terminima poslepodnevne smene, a da ne bi dolazilo do poklapanja termina, održavaće se u terminima koji odgovaraju trenutno važećem rasporedu časova odeljenja – kaže Miroslav Brnjoš, direktor Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”.
– Predmetni nastavnici zakazuju termine, o čemu obaveštavaju odeljenjske starešine, koji informaciju prosleđuju učenicima i njihovim roditeljima ustaljenim kanalima komunikacije.
Kako nam je rekao naš sagovornik, iz bezbednosnih razloga, otkazuje se pozivanje učenika na pismene provere, pismene i kontrolne zadatke. U školu mogu biti pozvani učenici u grupama, ne većim od 9 učenika, uz poštovanje svih predviđenih mera zaštite.
– Prilikom dolaska u školu zaštitne maske su obavezne, dezinfekcija ruku na ulazu u školu, distanca, kako u učionici, tako i u ostalim prostorima škole – istakao je Brnjoš.

PRIVID ŠKOLE
Međutim, ne mali broj ni nastavnika, niti učenika nije zadovoljan realizacijom i načinom organizovanja nastave i ocenjivanja, a pre svega oni koji sa đacima imaju časove praktične nastave i vežbe. Smatraju da će deca, ukoliko se ovaj način pohađanja škole nastavi, izaći iz škole neobučena za zanimanja za koja se obrazuju, ili još gore, da će steći lažno samopouzdanje.
Takvog mišljenja je i Svetlana Veljković, metodičarka nastave zdravstvene nege u Srednjoj medicinskoj školi.
– Prosvetari se već godinu dana nalaze u prividu škole. Kačimo materijale u Gugl učionici, „mitujemo” i „zumujemo”, nikada više nismo radili, a učinak je jednak nuli. Đaci gube motivaciju, jer ovo predugo traje. Niko ne može da zameni rad nastavnika sa đacima u učionici, posebno kada treba realizovati nastavu vežbi. U ovim okolnostima vežbe se već godinu dana ne realizuju u bolnici. Pored postojeća tri kabineta, improvizovali smo još tri i uspešno realizovali vežbe, kako smo mogli, tokom trajanja kombinovanog modela. Ni to nije bilo idealno rešenje, ali u uslovima isključivo onlajn nastave mogu reći da je realizacija vežbi nemoguća misija – ističe nastavnica zdravstvene nege.
Naša sagovornica se pita da li je uopšte zamislivo obučiti đaka za npr. uzimanje uzorka krvi onlajn, i kako je moguće proceniti da li je on to savladao na prihvatljiv način, kako bi sutra, kada počne da radi, znao da izvadi krv pacijentu.
– U realnim okolnostima demonstriram na mulažu, đaci su oko mene i posmatraju, učenici, jedan po jedan, vežbaju, a ostali posmatraju…uočavaju greške i prate moje instrukcije, jedni druge koriguju. Onlajn je to nemoguće. Pronalazim video materijal sa Jutjuba, napišem im smernice i postavim u Gugl učionicu. Komuniciram sa njima i putem Vajber grupe, objašnjavam im dok oni preko telefona ili računara gledaju prezentaciju ili video materijal. Ali, vežbanja nema. A to nije dovoljno – smatra Svetlana Veljković i dodaje da su nastavnici nezadovoljni onlajn modelom nastave zbog nedostatka znanja i veština koje nisu stekli poslednjeg kvartala prethodne, kao ni tokom prva tri kvartala ove školske godine.
– Sve ovo dodatno opterećuje rad zbog nadoknađivanja propuštenog gradiva iz prethodne godine. Ovogodišnji kvalitet nastave trpi, ali to ne umanjuje trud i entuzijazam svih mojih kolega, što potvrđuju prošlogodišnji rezultati na maturskom i prijemnom ispitu. Izvela sam generaciju divnih mladih ljudi, moje 4-2, (generacija 2016/2020), od 30 učenika 19 je upisalo studije, a ima onih koji će i ove godine polagati prijemni ispit. Prošlogodišnji maturanti i svi naši bivši đaci koji rade veoma su zadovoljni i uhvatili su se u koštac sa borbom protiv kovida 19 – istakla je nastavnica Veljković i dodala da je ponosna na sve svoje đake, koji i pored nepovoljnih uslova realizuju zacrtane planove.
U Srednjoj medicinskoj školi kažu da su dobili dopis u vezi sa ocenjivanjem. Stav škole, uz konsultaciju sa prosvetnom savetnicom je da se sva nastava i dalje odvija samo na daljinu.
– U školu se mogu pozvati oni učenici koji se ne pojavljuju u Gugl učionicama, koji do sada nemaju nijednu ocenu, koji imaju nedovoljnu ocenu i oni koji žele da imaju veću ocenu. Dolazak se mora najaviti dva dana unapred kako bi se napravio raspored, a najviše je moguće pozvati pet učenika – saopštila nam je Sanja Kukolj, direktorka Srednje medicinske škole. Ona je takođe navela da se đaci pozivaju isključivo nakon njihove redovne nastave, te da na tromesečju svako od njih mora imati bar jednu ocenu.

OPRAVDAN RAZLOG ZA DOLAZAK U ŠKOLU
Kako navodi Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, i u ovoj školi postoji mogućnost da đaci neposredno odgovaraju pred nastavnicima, ukoliko za takvim načinom provere znanja postoji opravdan razlog.
– Zbog nepovoljne epidemijske situacije, nastava, kao i formativno i sumativno ocenjivanje, i dalje je za većinu đaka putem nastave na daljinu. Izuzetno, u školu se pozivaju i mogu doći (a ne moraju) đaci koji nemaju uslove za nastavu na daljinu (računar, pristup internetu i sl.) – kaže Radaković. – Radi bezbednosti učenika i nastavnika, napravljen je raspored dolazaka u školu, na osnovu kojeg nastavnici pozivaju đake.
Inače, u Zrenjaninskoj gimnaziji koja broji 1.065 đaka su, uz redovnu nastavu na daljinu, počele i pripreme za upis nove generacije đaka. Tako su od 20. marta omogućeni besplatni časovi matematike za učenike osmih razreda koji imaju želju da upišu smer informacionih tehnologija.
– Trenutno pripreme pohađa 38 učenika (lane ih je bilo 25, što govori o interesovanju mladih za ovaj smer). Za njih je posebno otvorena Gugl učionica gde dobijaju dodatne sadržaje i informacije i imaju mogućnost da pitaju sve što ih zanima. Časovi su jednom nedeljno u trajanju od 1 sat i 30 minuta preko Zum platforme. Sa učenicima radi šestoro profesora matematike i pedagog škole. Ukoliko epidemijska situacija dozvoli i učenici se vrate u školske klupe, pripremna nastava organizovaće se u školi – navodi Radaković.

  • MALI BROJ ZARAŽENIH U MEDICINSKOJ
    Kako je navela Sanja Kukolj, direktorka Srednje medicinske škole, od početka pandemije u martu 2020. pa do danas, 22 učenika Medicinske škole od ukupno 577 i 16 zaposlenih od ukupno 116 je obolelo od kovida 19.
    – Dok se odvijala po kombinovanom modelu, nastavu je bilo potrebeno prekinuti samo jednom po preporuci epidemiologa, u jednoj grupi odeljenja u kojem su bila dva obolela učenika. Tada se nastava za tu grupu odeljenja odvijala isključivo onlajn, a druga grupa je dolazila redovno na nastavu. Zaposleni i učenici su poštovali sve preporučene epidemijske mere – ukazala je direktorka Srednje medicinske škole.

 

  • KUĆNO OBRAZOVANJE
    – I pored svog truda kako nastavnika, tako i dece da gradivo koje je planirano obrade i usvoje na najbolji mogući način, ipak moram da kažem da nisam zadovoljna konačnim ishodom. Ne mislim pri tom na to da li će deca imati ovu ili onu ocenu, već mislim da su veoma uskraćeni za znanja koja neposredno stiču u učionici. Razumem i pandemiju i mere, ali ne razumem zašto se odluke sprovode selektivno. Pri tom, opšti mi je utisak da će deca znati onoliko koliko im se roditelji posvete kod kuće i koliko ih oni nauče, a ne koliko dobiju putem onlajn časa. Roditelji nisu nastavnici – smatra naša sugrađanka koja u osnovnoj školi ima dva đaka.

M. Bečejac & S. Vorkapić