IVAN FRANCUSKI, V.D. DIREKTORA ZRENjANINSKOG HRAMA UMETNOSTI

Biti na čelu teatra – i čast, i obaveza
2-ivan-francuskiIvan Francuski, diplomirani ekonomista, od nedavno je v.d. direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u Zrenjaninu. Na ovu funkciju je došao sa mesta direktora Radio Zrenjanina koji više ne radi. Bio je i predsednik Skupštine grada Zrenjanina a onda, jedno vreme i na Tržištu rada. Kakvu pozorišnu politiku će voditi, kojim principima će se rukovoditi i na čemu će istrajavati Ivan Francuski govori za „Zrenjanin”.
Biti na čelu teatra sa tradicijom koji se diči radom u najstarijem pozorišnom zdanju u Srbiji od kojeg je u Jugoslaviji starije samo ono na Hvaru, velika je čast, ali i obaveza. Koji će biti prvi potezi u predstojećoj sezoni?
– Predstave koje ćemo igrati u narednoj sezoni bi trebalo da budu na neki način poziv građanima da se vrate u većem broju u ovaj hram kulture i da uživaju u odličnim predstavama. Učinićemo veći napor da nam se, pre svega, što više srednjoškolaca vrati u „pozorišne klupe”.
Kako teku probe „Romea i Julije”, da li je Pozorište spremno za obeležavanje tri jubileja, nakon rekonstrukcije dela pozornice?
– Scena je rekonstruisana, probe su u toku i sve ide normalnim tokom.
Šta je presudilo da prihvatite funkciju v.d. direktora zrenjaninskog Pozorišta? Ima li mesta politici u pozorištu?
– Pozorište je za mene najznačajnija institucija kulture, hram umetnosti i na neki način i duhovnosti. Prelepa barokna dvorana pozorišta ostavlja u vama neki poseban, jedinstven osećaj. Biti u ovakvoj instituciji je i čast i obaveza i zato ne čudi što sam prihvatio ovu funkciju.
Ima li mesta u Pozorištu za politiku?
– U pozorištu nema mesta politici, svako radi svoj posao i to je sve. Privatno, svako može da misli i radi šta hoće.
Šta ste nasledili i kakvi su planovi?
– Nasledio sam neke probleme, ali oni su pre svega, finansijske prirode. U najskorije vreme treba izvršiti generalnu rekonstrukciju zgrade Pozorišta koja je u izuzetno lošem stanju. Potrudiću se da obezbedim sredstva kako bismo već sledeće godine uradili prvu fazu rekonstrukcije. To podrazumeva sanaciju i izolaciju vlage iz zidova, izgradnju kišne kanalizacije i drugo. Uz pomoć grada, a ja se nadam i pokrajinskih i republičkih institucija, ovaj najveći problem može da bude rešen. Postoje i organizacioni i funkcionalni problemi kao i neki, da ih nazovemo, administrativno-pravni, ali se oni u hodu daju rešiti relativno brzo.
Osnivač i finansijer zrenjaninskog Pozorišta je Grad Zrenjanin. Hoće li biti novina u finansiranju i u saradnji uopšte?
– U saradnji će biti novina utoliko što će biti češći, tj. redovni sastanci sa čelnicima Grada i drugim institucijama kulture, kako bi smo lakše rešavali probleme. Znam u kakvoj situaciji je budžet Grada, ali pokušaćemo da Pozorište ima mesto koje zaslužuje u gradu Zrenjaninu.
Kakve repertoarske iskorake možemo da očekujemo u sezoni koja je pred nama? Zrenjanin je grad kulture, a pozorište jedno od njegovih obeležja. Šta valja konkretno preduzeti za prezentaciju pozorišne kuće i ovdašnje kulture ?
– Repertoar zavisi od novca, ali pokušaćemo da naš repertoar u narednoj sezoni bude još bolji, da ne kažem atraktivniji, kako na Dramskoj, tako i na Lutkarskoj sceni. Što više pozorišnih predstava, za sve uzraste i prijemčivih programa u našoj insituciji su imperativ za narednu sezonu. Napomenuo sam da se moraju više uključiti škole, ali i privreda. Kultura nije trošak i ne sme tako ni da se tretira, ali ona, naravno, košta. Zato nam je i pomoć privrede značajna i tu ima prostora da se uradi više.

DVA IZVANREDNA ANSAMBLA
– Osnova svega u instituciji kulture kakvo je pozorište su, pre svega, kvalitetne predstave – podseća Francuski. – One su te koje privlače građane, ili ih pak čine nezainteresovanim. Postoje predstave koje su interesantnije za građane, to su, pre svega, dobre komedije. Naravno da i drame pa čak i avangardne predstave, imaju svoje gledaoce. Ipak, stvar je procene šta u datom trenutku ponuditi građanima? Dakle, da li samo „slatko vino”, ili i nešto drugo? Ne zaboravimo, ipak, da i ovde važi pravilo „koliko para, toliko i muzike”! Pozorište ima dva izvanredna ansambla: Dramski i Lutkarski. Oba su među najboljima na ovim prostorima o čemu govore mnoga priznanja i nagrade koje su osvajali na brojnim festivalima, kako za predstave, tako i glumačke.

Branka Jajić