IZ GRADSKE UPRAVE NAVODE DA JE NARODNI POSLANIK IZVRŠAVAO POSLOVE ZA GRAD

Beneficije i od Skupštine Srbije i od Zrenjanina

Primajući redovnu naknadu za troškove prevoza od Narodne skupštine, poslanik Mirko Krlić je istovremeno koristio službeno vozilo Grada Zrenjanina, mada je nejasno da li je tada obavljao poslove iz delokruga grada.
Naime, njemu je prošle godine četiri puta dat na korišćenje službeni automobil kako bi obavio poslove od interesa za grad, naveli su iz Gradske uprave (GU) za naš list. Prema Pravilniku o korišćenju službenih vozila, troškove za gorivo snosi grad.
Narodni poslanik je tako putovao od Zrenjanina do Kuršumlije i Prokuplja, zatim dva puta do Beograda, i to iz službenih razloga, kako je navedeno u zahtevu za izdavanje vozila. Takođe, jednom je išao i u Sokobanju radi otvaranja „Nušićevih dana”. Koje poslove od interesa za grad je tim prilikama obavljao – izostavljeno je iz odgovara Gradske uprave. Poslanik je gradski auto zadužio najduže četiri dana, kada je putovao za Beograd.
Naime, prema Pravilniku GU, službeno vozilo Grada Zrenjanina mogu koristiti i republički i pokrajinski poslanici, uz odobrenje predsednika ili zamenika predsednika zrenjaninske Skupštine, ali samo u slučaju ako izvršavaju poslove od interesa za grad.
S druga strane, narodnim poslanicima Skupština Srbije pokriva troškove za službena putovanja, što obuhvata i putovanja radi učešća u radu različitih sednica u parlamentu. Tako prema Informatoru Narodne skupštine, poslanici mogu uzimati službeni automobil, zatim besplatno koristiti prevoz u železničkom, drumskom, rečnom i gradskom javnom saobraćaju ili se mogu voziti i sopstvenim automobilom, za šta dobijaju naknadu. Kada dolaze na sednice parlamenta privatnim vozilom, treba da potpišu izjavu o relaciji putovanja, na osnovu čega nadležna skupštinska služba popunjava nalog za isplatu naknada troškova.
Koliko novca je Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje, dobio za putne troškove, iz Narodne skupštine nisu dali odgovor, iako su najpre za naš list potvrdili da će ovu informaciju dostaviti.
M. M.