IZGRADNJA MELIORACIONOG SISTEMA KOD MEĐE: Snažan odgovor na izazov promene klime

– Jedini ispravan odgovor na ovako težak izazov kao što je ovogodišnja suša je izgradnja novih sistema za navodnjavanje poput ovog kod Međe. Nećemo stati. Najmanje deset godina trajaće radovi na 11 lokacija u Vojvodini i tri melioraciona područja u centralnoj Srbiji, koji će domaćem agraru obezbediti novih 50 hiljada hektara pod sistemima za navodnjavanje i odvodnjavanje. Radovi se, kao što je poznato, finansiraju iz povoljnog kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata od oko 100 miliona dolara. Kredit ne bismo mogli povući da partnere nismo uverili da je republička Vlada uspešno realizovala fiskalnu konsolidaciju. Za dve sedmice Skupština Vojvodine će odlučivati o novim merama za subvencinisanje osiguranja u poljoprivredi – rekao je predsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igor Mirović povodom početka radova na dvonamenskom sistemu za odvodnjavanje i navodnjavanje „Međa“, koji će do proleća 2008. godine omogućiti navodnjavanje novih 762 hektara poljoprivrednog zemljišta vodom iz Begeja. Dužina glavnog kanala kojim se voda crpi iz Begeja je 17 kilometara, a maksimalni kapacitet sistema je oko tri kubna metra vode u sekundi.

Ministar poljorivrede Branislav Nedimović je ovom prilikom obavestio javnost da izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je pripremila Vlada, maksimalno štite interese domaćih poljoprivrednika i da su formulisane korišćenjem iskustava Poljske i baltičkih zemalja. Nedimović je izjavio da procedura dolaska nemačke kompanije Tenis” na tri lokacije u Banatu napreduje očekivanim tempom.

U obilasku radova kod Međe bili su i su i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučureviuć, predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor „Voda Vojvodine” Slavko Vrndžić i direktor Vodoprivrednog preduzeća „Srednji Banat”, diplomirani inženjer Miodrag Pješčić.

Uskoro počinju slični radovi kod Jankovog Mosta i Srpskog Itebeja. 

mirovic001_resize mirovic002_resize mirovic003_resize mirovic004_resize mirovic005_resize mirovic006_resize mirovic008_resize mirovic009_resize mirovic010_resize

FOTO: Jovan Njegović Drndak 

M. S-n.