IZLOŽBA I TRIBINA U ZRENJANINSKOJ BIBLIOTECI: Podrška EU inkluzivnom društvu

„Zajedno možemo više” – naziv je izložbe koja je sinoć otvorena u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”. Izloženo je 20 umetničkih radova odabranih na istoimenom konkursu, u oviru projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“.

Izložbu su otvorili Nikola Bizel (Nikolas Bizel), šef sektora operacija u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji – šef operacija za pravdu, unutrašnje poslove i podršku socijalnoj inkluziji i Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”.

– Solidarnost sa ugroženim grupama jedna je od osnovnih vrednosti Evropske unije i trebalo bi da ostane konstantan prioritet – rekao je, između ostalog, Nikola Bizel, najavljujući nove projekte i nastavak saradnje sa nacionalnim i lokalnim akterima i nevladinim sektorom. – Osetljive grupe, kao što su osobe sa invaliditetom i manjine, nemaju iste mogućnosti da koriste socijalne usluge ili da uđu na tržište rada. Upravo je to razlog zbog koga smo pokrenuli projekat „Podrška EU inkluzivnom društvu”., čiji je jedan od proizvoda i današnja izložba. Postigli smo mnogo i veoma smo ponosni na rezultate, jer su naši glavni korisnioci bili građani Srbije, osobe sa invaliditetom, straiji sugrađani, deca, Romi i Romkinje…

Kako je istakao Milan Bjelogrlić, ovo je jedan od projekata koji podstiču osetljivost pojedinaca i organizacija za uključivanje grupa koje su u riziku od socijalne isključenosti. On je rekao da u tome značajno mesto ima zrenjaninska Biblioteka angažovanjem u ostvarivanju niza projekata vezanih za socijalnu zaštitu, uz primarnu bibliotečko-informacionu delatnost. Takođe je podsetio da je osnaživanje ugrožnih kategorija stanovništva neophodno nakon tranzicionih procesa u Srbiji, ali i podršku građana Srbije u Evropsku uniju, što pokazuje i najnovije istraživanje Kancelarije za Evropsku integraciju – članstvo u EU bi na referendumu trenutno podržalo 47 odsto građana Srbije, dok bi 29 odsto glasalo protiv. On je objsnio da u Srbiji ima, kako je rekao, i evrofanatika, kao i evroskeptika…

Nakon otvaranja izložbe održana je i tribina na kojoj je o projektima socijalne zaštite u Srbiji čiji je nosilac Savet EU, kao i u Francuskoj, odakle dolazi, govorio Nikola Bizel. O rezultatima i iskustvima u socijalnoj zaštiti u Gradu Zrenjaninu govorile su Snežana Oluški Vlačić, načelnica Školske uprave za Banat, do nedavno direktorka Osnovne i srednje Škole „9. maj” i Olivera Lisica, direktorka Centra za socijalni rad.

Otvaranju izložbe i tribini su prisustvovali zrenjaninski srednjoškolsci. Moderator je bila Tatjana Tabački.

O projektima Gradske Narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”, u saradnji sa socijalnim ustanovama i nevladinim organizacijama koje pomažu socijalno uključivanje, informisala je Jelena Đorđević Perc, zadužena za odnose sa javnošću.

Organizatori konkursa „Zajedno možemo više” su tim projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ i EU info centar.

Zrejanin je prvi grad u kome je otvorena izložba i predstavljen projekat „Zajedno možemo više”, nakon što je to bilo tokom decembra u Palati pravde u Beogradu i EU info centru.

Tekst i foto Branka Jajić i

foto Narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”

(Opširnije u pisanom izdanju)

IMG_7049 IMG_7047