IZLOŽBA MIONE MARTE MARKOVIĆ U KULTURNOM CENTRU: „Susret“

U izložbenom salonu Kulturnog centra otvorena je u petak, 30. novembra, samostalna izložba pod nazivom „Susreti“ Mione Marte Marković. Postavka će biti dostupna sugrađanima do 13. decembra.

Slike koje je autorka predstavila zrenjaninskoj publici nastale su u periodu od 2015. do 2017. godine u Napulju. Za samo ime izložbe autorka je izabrala naziv „Susret“ jer je osnovni motiv slika, utkan u zagrljenim ljudskim figurama koje predstavljaju trenutak sastanka ili rastanka dve osobe.

– Ovom temom počela sam da se bavim još na završnim godinama studija u Beogradu, ali se sada, po prvi put, posvećujem ovom motivu isključivo na malom formatu. Centralni motiv koji se provlači kroz sva moja dela je zagrljaj; susret dve osobe ili susret određenih umetnosti. Pošto sam često kolažirala notni tekst i tekst taj susret bi se definisao kao susret književnosti, slikarstva i muzike. Susret o kojem je reč odvija se na više nivoa – izjavila je Miona Marta Marković.

Autorka izložbe pojasnila nam je i koje se još teme nalaze u fokusu njenog interesovanja.

– Nikada ne odustajem od svoje primarne teme, ali uporedo razrađujem i druge tematike. Trenutno sam se koncentrisala na ovu fazu mog slikarskog razvoja koja se pomalo bavi i geometrijom, mada su zagrljaji i dalje dominatni – kaže Miona Marta Marković i dodaje da sredina u kojoj umetnici žive i rade posebno utiče na njihovo stvaranje, menja kolorit i tematiku.

Ova tema u autorkinim radovima je sazrevala i „trpela“ metamorfozu. Miona navodi da je na njeno slikarstvo, neminovno, uticala i njena okolina i promena sredine u kojoj živi, tako da se u slikama, može, gotovo jasno prepoznati uticaj italijanskog pokreta Arte povera ili pak Transavangarde.

Miona Marta Marković rođena je u Somboru. Diplomirala je 2004. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, 2007. je odbranila magistarski rad, a 2018. doktorirala je u Rimu na smeru savremene istorije umetnosti. Članica je ULUSA, a od 2009. stiče status slobodnog umetnika. Do sada je imala petnaest samostalnih izložbi, trinaest u Srbiji, i dve u Italiji. Živi i radi u Rimu.

M.Ml

Foto: CUBE Production