IZLOŽBA NA TRGU SLOBODE POVODOM SVETSKOG DANA POZORIŠTA

Evropska ruta istorijskih teatara
Trg slobode ovih dana krase brojne fotografije u slavu teatra.
Povodom Svetskog dana istorijskih teatara nedavno je na Trgu slobode otvorena izložba zrenjaninskog pozorišta „Evropska ruta istorijskih teatara”.
Izložbu, na kojoj je na 12 panoa predstavljeno zrenjaninsko pozorište, kao deo „Jadranske rute” u okviru „Evropske rute”, otvorila je zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica, u prisustvu direktora te ustanove kulture Ivana Francuskog.
– Ovo je najlepši način promocije kulture, Evropski put, Jadranski put i naše pozorište „Toša Jovanović” koje svima nama služi na čast i mislim da je velika stvar naći se na ovom putu, a da jednog dana i Evropa, odnosno svet dođu kod nas. Očekujemo i određena sredstva kako bismo ovu dragocenu arhitekturu sačuvali. Uspeli smo da je do danas sačuvamo, a mnogo smo uradili, uspeli smo i da nakon Drugog svetskog rata dobijemo i Lutkarsku scenu, koja je svetskog glasa – kazala je ona.
Travica je ukazala i da Grad Zrenjanin u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti podržava kulturu u gradu, a među njima i pozorište.
– Očekujemo dobre predstave, a ovo je ujedno i prilika da vam čestitam Dan pozorišta, 15. oktobar, i neka ceo ovaj mesec bude u znaku pozorišta – rekla je zamenica predsednika Skupštine Ljuba Travica.
Direktor Francuski je kazao da je reč o istorijskom pokušaju evropskih pozorišta da se organizuju i da se obeleži ono što je značajno, kako samih objekata, tako i istorije teatara.
– Među 120 pozorišta iz Evrope smo i mi, svrstani u deo Jadranskog puta, kao što su i pozorišta iz Beograda, Novog Sada i Sombora. Naše pozorište jedno je od najstarijih i najlepših na Balkanu i mi smo na to ponosni. Važno je i turistima koji dolaze u naš grad prikazati naše pozorište, a mi svakako radimo na novim predstavama i uskoro nas očekuje i rekonstrukcija pozorišta – rekao je Francuski.
Narodno pozorište „Toša Jovanović” u Zrenjaninu, uvršteno je 2015. godine u „Evropsku rutu istorijskih teatara”, kojom su predstavljena odabrana evropska pozorišta kao izvanredan deo evropskog kulturnog nasleđa.
Zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, zrenjaninsko pozorište je deo „Jadranske rute” u okviru „Evropske rute”, zajedno sa pojedinim pozorištima iz bivših jugoslovenskih zemalja.

Branka Jajić