IZLOŽBA NARODNOG MUZEJA POSVEĆENA KUSTOSKINJI VUKICI POPOVIĆ

Žena koja je očuvala kulturno nasleđe našeg grada

Ugradila je sebe u temelje zrenjaninskog Narodnog muzeja naučno-istraživačkim i stručnim radom. Priredila je preko stotinu likovnih izložbi, objavila isto toliko priloga u relevantnim naučnim časopisima, aktivno je radila na dokumentovanju, istraživanju i popularizaciji kulturno-istorijskog nasleđa Zrenjanina i Banata. To je bila Vukica Popović. Sećajući se ove hrabre i uspešne žene koja je volela kulturu, u malom salonu je u sredu, 6. marta, otvorena izložba pod nazivom „Naša Vukica: 1919 – 1969 – 2019”. Pokrenuta je i inicijativa da se po njoj nazove veliki salon Muzeja.

ZRENjANINSKI MUZEJ PREPOZNAVALI PO VUKICI
– Ovom izložbom Muzej obeležava trostruki jubilej: stogodišnjicu Vukičinog rođenja (1919-2019), pedesetogodišnjicu njene izložbe „Velikobečkerečki slikarski ateljei” koja je postavila nove standarde u lokalnoj muzeološkoj praksi i pedesetogodišnjicu rušenja Bečkerečke ćuprije, kojoj se Vukica hrabro suprotstavila, pružajući otpor gradskim vlastima i stavljajući sebe u središte jedne od najvećih afera u posleratnom Zrenjaninu – rekli su na otvaranju izložbe Jasmina Tutorov, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica u penziji, dr Filip Krčmar, istoričar u Istorijskom arhivu i Dejan Vorgić, kustos istoričar u Narodnom muzeju Zrenjanin.
– Vukica Popović je nosila priznanje Viteza časti. Zaslužila ga je jer se celog života borila za našu kulturnu baštinu, visoko uzdigavši čast muzeološke struke. Po njoj su istoričari umetnosti širom bivše Jugoslavije prepoznavali zrenjaninski Muzej. Bila je pionir, prvi istoričar umetnosti u ovoj ustanovi, stekavši kasnije i zvanje muzejskog savetnika. Dobila je mnoge nagrade i priznanja. Tokom svog dvadesetogodišnjeg delovanja ostavila je neizbrisiv trag i rezultate ogromnog radnog opusa – rekla je o Vukici Popović Jasmina Tutorov.
Bila je svestrana istraživačica i terenska radnica sa posebnim senzibilitetom za umetnost. Nije joj bilo teško da ode na kraj sveta kako bi pronašla neki predmet ili umetničko delo.
– Poput pronicljivog detektiva, pronalazila je u starim građanskim salonima, seoskim tavanima i podrumima, crkvama i mesnim zajednicama vredna umetnička dela, koje bi potom evidentirala, snimala i stručno obrađivala. Time je značajno umnožila muzejski fond – podsetila je Jasmina Tutorov.

TRAGOM BANATSKOG KULTURNOG NASLEĐA U RUMUNIJI I MINHENU
Veliki Vukičin doprinos bilo je istraživačko putovanje u Rumuniju, kada je sama, sa fotoaparatom i sveskom, obišla 52 mesta, popisujući srpske spomenike i crkve u rumunskom delu Banata. Zaslužna je za otkrivanje datuma i mesta rođenja slikara Konstantina Danila, a u minhenskoj arhivi je proučavala period školovanja banatskih slikara. O Vukičinim zaslugama za Zrenjanin govorio je istoričar Filip Krčmar.
– Njena veličina ogleda se pre svega u borbi da očuva staro gradsko jezgro. Da nije bilo Vukice, danas ne bismo imali mnoge zgrade i spomenike. Imala je srca, hrabrosti i istrajnosti da glasno i jasno izrazi svoja uverenja, bez obzira koliko je ta borba u jednom trenutku bila i neuspešna. U tom smislu predstavlja svetao primer, koji u ovo vreme posrnuća i sunovrata, treba slediti – istakao je Krčmar i naglasio da su salon, Muzej, čak i Grad mali spram onog što je Vukica činila.
Istoričar Dejan Vorgić je podsetio da izložba „Naša Vukica: 1919 – 1969 – 2019” nije samo sećanje na ovu izuzetnu ženu nego i primer kako se treba odnositi prema onima koji su ovaj grad zadužili.

  • BORBA ZA „BEČKEREČKU ĆUPRIJU”
    Kada je šezdesetih godina započeto rušenje starog gradskog jezgra, Vukica je bila ta koja se tome žestoko usprotivila.
    – Nije mogla da se pomiri sa sunovratom i rušenjem kulturnih vrednosti. Da bi to zaustavila, obratila sa beogradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture zatraživši pomoć. Jedini način da se razarački vandalizam zaustavi, bio je popis i valorizacija svih značajnijih zgrada i njihovo stavljanje pod zaštitu države. Vukica je sa beogradskim kolegama uradila taj obiman posao. Ono što nije uspela da sačuva, i za šta se lavovski borila, bio je Veliki most. Između nje i mosta stajali su finanasijski interesi i tadašnji urbanisti i političari. Tu bitku Vukica i Zrenjanin su izgubili – ispričala je Jasmina Tutorov.

Miroslava Malbaški