IZLOŽBA PREDMETA OD KERAMIKE OTKRILA MAŠTOVITI SVET NAŠIH SUGRAĐANA

Kreativni umovi stvaraju čuda

U galeriji Asocijacije likovnih umetnika Zrenjanina (ALUZ) sugrađani su do nedavno imali priliku da pogledaju radove polaznika radionica keramike. Nastali su tokom prvih šest meseci rada ateljea „Luča”, kao i na sekcijama Doma učenika srednjih škola „Angelina Kojić – Gina”.
Kreativne sugrađane, koji se bave ovim vidom stvaralaštva, vodi Jovana Solomun, akademska umetnica. Kako je ispričala, na izložbi se mogu videti pretežno upotrebni predmeti, kao što su šolje, činije, tanjiri, vaze, saksije. Među njima može se pronaći i poneka skulptura i dekorativni predmet.
Jovana Solomun je započela svoj rad kao predavač u Domu učenika, gde je tokom saradnje sa srednjoškolcima brzo uvidela ogroman potencijal rada sa glinom, kako u kreativnom, tako i u smislu opuštanja i svojevrsne terapije.

PRAVA UMETNIČKA DELA
– Na radionicama u ateljeu „Luča” polaznici se upoznaju sa različitim tehnikama izrade predmeta od keramike, pri čemu svako ima potpunu slobodu kada je umetnički izraz u pitanju. Kroz edukaciju, koja obuhvata teoriju i praktičan rad, prolaze kroz čitav proces od idejnog rešenja do realizacije, odnosno finalnog proizvoda. Izložba, kao rezultat rada, veoma je važan deo cele naše priče. Iako su predmeti pretežno upotrebnog karaktera, njihovo prisustvo u galeriji ih čini pravim malim umetničkim delima, što oni zaista i jesu – ispričala je Jovana Solomun.

Prema njenim rečima, časovi traju tri sata i trenutno se odvijaju u tri grupe. Kako sami učesnici kažu, toliko vremena i nije mnogo, ali je dovoljno da ogreje njihova srca.
Svoje utiske prenela nam je sugrađanka Katarina Jovanović. Kako je rekla, mnogi od njih na ovaj način uče novu veštinu, dok su drugi ispunili svoju dugo sanjanu želju.

PRIJATNA ATMOSFERA
– Na ovim časovima vlada prijateljska i opuštajuća atmosfera. Svako oslobađa svoju kreativnost i maštu i kreira upotrebne predmete od gline koji će, nakon što se ispeku, naći svoje mesto u njihovim domovima ili završiti u rukama najmilijih kao unikatan poklon. Osim različitih tehnika vajanja iz ruke, učimo se i radu na točku, glaziranju predmeta, kao i brojnim načinima oslikavanja. Takođe, ne može se zanemariti činjenica da u vremenu u kom živimo, punom neizvesnosti i stresa, ovaj vid aktivnosti deluje kao terapija. Ukoliko tražite način da se opustite, okrenete sebi i izrazite kreativno, kako biste makar na nekoliko sati pobegli od dosadne svakodnevice, ovo je mesto na koje možete da odete – kazala je Katarina Jovanović.
Atelje „Luča” je zajednički projekat sestara Sanele Dunđerski i Jovane Solomun, kojima se ispunila dugogodišnja želja da stvaraju pod istim krovom. Vodilja im je bila da polaznicima ukažu na sve lepote likovnog i kreativnog stvaralaštva.
– Likovne radionice u kojima su zastupljene razne tehnike crtanja, slikanja, vajanja i starih zanata, organizovane su po uzrasnim grupama od tri do petnaest godina. Keramičarske su namenjene odraslima. Ova izložba produkt je udruženih kreativnih umova i divne energije koja isijava iz naše „Luče”, kuće izlazećeg sunca – rekle su Sanela i Jovana.

Miroslava Malbaški

  • UMETNIČKA KARIJERA I DRAGOCENO ISKUSTVO
    Jovana Solomun rođena je 1990. u Zrenjaninu. Po završetku srednje škole upisala je dizajn u Novom Sadu, gde se razvila ljubav prema keramici i želja da se dalje usavršava u oblasti primenjenih umetnosti. Osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti završila je u Beogradu, na Odseku za keramiku. Učestvovala je na više grupnih izložbi. Trenutno je okrenuta pedagoškom radu koji smatra veoma inspirativnim. Zaposlena je u Domu učenika „Angelina Kojić-Gina”, gde vodi i umetničke sekcije. U ateljeu „Luča” drži radionice keramike na koje je najviše ponosna.
    – Iskustvo u radu sa decom i odraslima je dragoceno. Nesebično delim svoja znanja sa njima, što i određuje moju životnu filozofiju koja glasi: „Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati” – poručila je Jovana Solomun.

 

  • UČESNICI IZLOŽBE
    Radionice keramike: Adela Srdić, Marieta Gigić, Danijela Varšic Budišin, Melinda Janošević, Ksenija Janošević, Sara Jazić, Zorica Grnča, Slavica Janošev, Ivana Janošev, Renata Sabadoš, Marko Rućando, Danijela Hromčik, Maja Radomirović, Branislava Rajačić, Jelena Vrakela, Monika Solarov, Isidora Bakoš Vojnović, Mila Mitrić, Ceca Mitrić, Irina Kostić, Valentina Vencel, Suzana Paunov, Gorana Novaković, Nina Vaš, Andrej Vaš, Jelena Zobenica, En Sibil Saman (Anne Sybille Samain), Nina Romanović, Gordana Robulj, Sanela Dunđerski, Katarina Jovanović i Janja Pađen.
    Dom učenika srednjih škola „Angelina Kojić-Gina”: Martina Gajdoš, Ivona Šimon, Milica Nedimović, Andreja Zlatar, Marija Ćurčić, Jelena Pejović.